Sunt Doritos vegani? Ghidul complet pentru aromele vegane de Doritos

În acest articol


  • De ce aproape toate aromele Doritos nu sunt vegane
  • Tipuri de Doritos vegani
  • Varietăți de Doritos non-vegani
  • Întrebări frecvente

Încă din 1966, Doritos a satisfăcut poftele de gustări ale clienților cu chipsurile lor tortilla aromate. Dar, din păcate pentru vegani, doar o singură varietate este potrivită pentru vegani: Spicy Sweet Chili. Celelalte arome Doritos conțin diverse produse lactate și arome de origine animală, niciuna dintre acestea nefiind vegană. 

Lăsați ghidul nostru despre Doritos vegani să vă ajute să descifrați eticheta de pe următoarea pungă de chipsuri.

De ce aproape toate aromele Doritos nu sunt vegane 

Aproape fiecare varietate de Doritos conține produse lactate, inclusiv brânză, lapte și unt. În plus, varietățile Salsa Verde (care nu conține lactate) și Flamas Doritos includ arome de origine animală.

Zer

Un produs secundar al industriei brânzeturilor, zerul este lichidul rămas după coagularea și strecurarea laptelui. Zerul apare frecvent ca aditiv alimentar în produsele de patiserie.

Lactoză

Lactoza este un zahăr din lapte derivat din zer. După ce zerul este filtrat pentru proteine, lichidul rămas se evaporă, lăsând lactoza să cristalizeze.

Concentrat proteic din zer

Proteina din zer este strecurată din zerul lichid. Producătorii usucă zerul sau filtrează lactoza, grăsimile și alte solide non-proteice.

Lapte bătut

În Statele Unite, laptele bătut este lapte pasteurizat și omogenizat la care se injectează o cultură bacteriană ce va fermenta lactoza (zahărul din lapte) pentru a produce un lapte mai gros, ușor acrișor.

Lapte degresat

Când aproape toată grăsimea este îndepărtată din laptele integral, acesta devine lapte degresat. Laptele degresat este cunoscut și sub denumirea de lapte fără grăsimi. 

Cazeinat de sodiu

Când proteinele din lapte (cazeina) sunt extrase chimic din laptele degresat, rămășițele sărate ale produsului lactat sunt cunoscute sub numele de cazeinat de sodiu. Acest aditiv alimentar non-vegan ajută la emulsionarea, îngroșarea și stabilizarea alimentelor procesate.

Smântână

Când smântâna lactată este fermentată cu acid lactic, aceasta se îngroașă și devine natural acrișoară.

Brânză

Brânza provine din adăugarea de acid și enzime în laptele animal. Aditivii coagulează proteina (cazeina) și grăsimea din lapte. Enzimele pot fi atât de origine animală, cât și non-animală.

Brânzeturile din Doritos includ parmezan, cheddar, romano și blue.

Brânză de cremă

Moale și proaspătă, brânza de cremă este făcută din lapte și smântână non-vegane. Majoritatea brânzeturilor de cremă produse industrial conțin și stabilizatori pe bază de plante.

Unt

Untul este un produs lactat non-vegan compus din aproximativ 80% grăsime de unt. Când proteina și grăsimea din smântâna lactată sunt bătute, produsul rezultat este o pastă galben-pal, tartinabilă.

Aromă naturală de pui sau albină

Conform reglementărilor federale, orice produse alimentare care enumeră o aromă de origine animală trebuie să includă această informație pe etichetă. Dacă Doritos-ul dumneavoastră conține aromă naturală de pui sau extracte naturale de albină, acele arome conțin produse de origine animală.

Știați că?

În august 2020, Doritos a făcut pași pentru a-și reduce deșeurile de plastic prin lansarea unui ambalaj unic din carton pentru Doritos STAX în Marea Britanie. Aceste tuburi triunghiulare sunt reciclabile și sunt concepute pentru a reduce cantitatea de ambalaje din plastic din polietilenă de joasă densitate acoperit cu aluminiu (LDPE) care ajung la gropile de gunoi.

Tipuri de Doritos vegani

Singura varietate de Doritos potrivită pentru vegani este Spicy Sweet Chili. Doritos Spicy Sweet Chili nu conțin produse lactate sau arome de origine animală, spre deoseosebire de celelalte varietăți.

Anterior, Doritos a oferit o varietate Toasted Corn potrivită pentru vegani, dar acea aromă nu mai este în producție.

Varietăți de Doritos non-vegani

Aproape fiecare varietate de Doritos conține produse pe bază de lactate sau arome de origine animală. Dacă nu ați văzut punga în sine, puteți presupune în siguranță că Doritos-ul de pe masă la următoarea petrecere nu este potrivit pentru vegani.

  • Flamin’ Hot Cool Ranch
  • 3D Crunch Spicy Ranch
  • 3D Crunch Chili Cheese Nacho
  • Flamin’ Hot Nacho
  • Flamin’ Hot Limón
  • Nacho Cheese
  • Cool Ranch
  • Dinamita Chile Limón
  • Poppin’ Jalapeno
  • Spicy Nacho
  • Flamas
  • Blazin’ Buffalo & Ranch
  • Taco
  • Tapatio
  • Organic Spicy White Cheddar
  • Organic White Cheddar
  • Salsa Verde
Întrebări frecvente

  • Care arome de Doritos sunt vegane?

    Singura aromă „accidental vegană” este Doritos Spicy Sweet Chili. Nicio altă varietate de Doritos nu este potrivită pentru vegani.


  • Sunt Doritos originali vegani?

    Doritos a avut în trecut chipsul original Toasted Corn potrivit pentru vegani, dar acea varietate nu mai este în producție.


  • Sunt Doritos Cool Ranch vegani?

    Nu, din păcate, nu sunt. Doritos Cool Ranch conțin lactoză non-vegană, zer, lapte degresat, brânză cheddar și lapte bătut.


  • Sunt Doritos Salsa Verde vegani?

    La prima vedere, pare că Doritos Salsa Verde sunt vegani, dar ascunsă în ingrediente se află aroma naturală de pui, care este clar non-vegană. Totuși, Doritos Salsa Verde nu conțin produsele lactate comune altor varietăți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top