Nu subestimați niciodată inteligența Mamei Natură.
Un lucru ciudat a fost observat printre elefanții tineri femelă din Parcul Național Gorongosa din Mozambique: Aproximativ o treime dintre ele nu și-au dezvoltat niciodată fildeșii.
Deși lipsa fildeșului nu este nemaiauzită la elefanții africani femelă, în mod normal aceasta se întâmplă doar la aproximativ două până la patru procente dintre ele. Grupul fără fildeș în cauză aici se numără printre prima generație născută după sfârșitul războiului civil de 15 ani din Mozambique, un război în care o mare parte a fost finanțată prin sacrificarea elefanților pentru fildeș. Nouăzeci la sută dintre elefanții din zonă au fost uciși, însă cei fără fildeș au supraviețuit. Iar acum au transmis trăsătura fiicelor lor.
Dina Fine Maron scrie despre fenomen pentru National Geographic și notează că nu doar în Mozambique unde elefanții par să-și ia soarta în propriile mâini. «Alte țări cu un istoric de braconaj semnificativ de fildeș observă, de asemenea, schimbări similare printre supraviețuitoarele femelă și fiicele lor», scrie ea. De exemplu, în Parcul Elefanților Addo din Africa de Sud, 98 la sută dintre femele erau fără fildeș la începutul anilor 2000.
«Prevalența lipsei fildeșului în Addo este cu adevărat remarcabilă și subliniază faptul că nivelurile ridicate de presiune a braconajului pot face mai mult decât să elimine indivizi dintr-o populație», spune Ryan Long, un ecologist comportamental la Universitatea din Idaho și Explorer National Geographic.
Modul în care se transmite trăsătura rămâne un mister, conform lui Shane Campbell-Staton, un biolog evoluționist la Universitatea din California Los Angeles, care face parte dintr-o echipă de cercetători ce studiază lipsa fildeșului. Fenomenul este aproape exclusiv la femele, ceea ce are sens, deoarece masculii fără fildeș ar fi dezavantajați la împerechere. Maron scrie: «Dar dacă această trăsătură era tradițional legată de cromozomul X – transmisă de-a lungul cromozomului X, care ajută la determinarea sexului și poartă gene pentru diverse trăsături moștenite – am crede că, deoarece masculii își primesc întotdeauna cromozomul X de la mamele lor, ar exista o populație foarte mare de masculi fără fildeș.»
Indiferent, femelele fără fildeș par să aibă un avantaj în această lume a noastră, tragic de avidă de fildeș. Dar sunt ele altfel dezavantajate fără un instrument atât de important? Elefanții își folosesc fildeșii pentru orice, de la săpat după apă până la îndepărtarea scoarței de pe copaci pentru a accesa hrană.
Dovezi anecdotice sugerează că elefanții fără fildeș aparent nu suferă de efecte negative asupra sănătății. Ei găsesc soluții alternative, inclusiv folosindu-și trompele și dinții, și hrănindu-se cu copaci mai moi sau copaci care au fost „începuți” de un alt elefant. (Acestea fiind spuse, ceea ce fac elefanții cu fildeșii lor este important și pentru alte specii. De exemplu, o serie de specii depind de scoarța rugoasă și de gropile cu apă pentru habitatul lor.)
Cercetătorii studiază acum cum lipsa fildeșului ar putea schimba comportamentul elefanților. Au nevoie de o suprafață mai mare pentru căutarea hranei? Va schimba locul unde trăiesc și cât de repede se mișcă?
«Oricare sau toate aceste schimbări comportamentale ar putea duce la schimbări în distribuția elefanților pe peisaj, iar aceste schimbări la scară largă sunt cele mai susceptibile de a avea consecințe pentru restul ecosistemului», spune Long.
Există multe întrebări la care trebuie răspuns și nimeni nu este exact sigur unde va duce acest lucru, dar un lucru este cert: Elefanții fără fildeș nu vor fi uciși pentru fildeș. Aceste doamne sunt hotărâte să învingă. Și deși s-ar putea să nu fie o soluție perfectă prin nicio întindere a imaginației, este uimitor să vezi cum aceste creaturi extraordinare dau o lecție oamenilor.











