Există doar cinci mamifere cunoscute în lume care împărtășesc o trăsătură surprinzătoare: depun ouă și își hrănesc puii (sau puggles, așa cum sunt cunoscuți) cu lapte. În lumea științifică, acestea se numesc monotreme; celelalte două tipuri de mamifere — placentarele și marsupialele — se reproduc prin naștere vie.
Aceste specii de mamifere împărtășesc această extraordinară abilitate de a depune ouă:
- Ornitorincul cu cioc de rață
- Echidna estică cu cioc lung
- Echidna vestică cu cioc lung
- Echidna cu cioc scurt
- Echidna lui Sir David cu cioc lung
Monotremele se găsesc doar în Australia sau Noua Guinee. Toate sunt destul de evazive, așa că se cunosc puține detalii despre obiceiurile lor zilnice și ritualurile de împerechere. Echidnele, care își folosesc blana ca și camuflaj, petrec cea mai mare parte a zilei ascunzându-se în copaci căzuți sau în vizuini goale.
Cea mai mare parte a activității lor are loc noaptea, când sapă după furnici, termite și alte nevertebrate mici folosind simțul lor foarte dezvoltat al mirosului. Râurile și cursurile de apă sunt habitatul natural al ornitorincului, care este, de asemenea, nocturn. Ei pot petrece peste 10 ore pe noapte vânând hrană, care constă în animale mici precum creveți și raci.
Ce sunt monotremele?
Monotremele sunt mamifere care se reproduc prin depunerea de ouă. Numele lor provine din greacă și înseamnă „singură deschidere”, ceea ce se referă la faptul că au o singură deschidere atât pentru reproducere, cât și pentru eliminarea deșeurilor.
Ornitorincul cu cioc de rață
Cu ciocul său distinctiv, asemănător cu cel al unei rațe, această creatură fascinantă se găsește în Tasmania și Australia. Designul aerodinamic al corpurilor lor le permite să se miște grațios în și sub apă, unde trăiesc cea mai mare parte a timpului. Interesant este că pot produce venin din pintenii de pe picioarele lor. Deși poate dăuna animalelor mai mici, nu va ucide un om.
Ornitorincii se hrănesc cu animale acvatice mici și își localizează hrana folosind râturile lor extrem de sensibile. Adesea călătoresc de-a lungul fundului unui râu și sapă prin sedimente în căutarea hranei.
Aceste animale sunt pregătite pentru împerechere la vârsta de doi ani și au adesea mai mult de un partener de-a lungul vieții. Când femela se pregătește să își depună ouăle, se retrage singură într-un bârlog izolat pentru a aștepta procesul. De obicei, va depune doar unul până la trei ouă.
Un pui de ornitorinc, cunoscut sub numele de puggle, este lipsit de blană și are aproximativ mărimea unei mâini umane când se naște. Va fi alăptat de mama sa într-o pungă protectoare timp de câteva luni și, în cele din urmă, va fi mutat într-o vizuină pe măsură ce crește. La 4 sau 5 luni, puiul este pregătit să învețe să înoate.
Echidna estică cu cioc lung
Asemenea rudelor lor vestice cu cioc lung, aceste echidne estice sunt mult mai mari decât celelalte monotreme. Sunt maro sau negre și nu au coadă, iar gura lor extrem de mică se află chiar în vârful râtului.
Echidna estică cu cioc lung își folosește râtul considerabil pentru a urmări urmele de miros și a căuta hrană prin noroi și pământ. Sunt în mare parte nocturne și își petrec orele nopții vânând insecte, larve și râme.
Deoarece sunt atât de evazive, se cunosc puține detalii despre ciclul lor reproductiv, dar reproducerea are loc probabil în jurul lunii aprilie sau mai. Echidna estică cu cioc lung este considerată vulnerabilă de IUCN.
Echidna vestică cu cioc lung
Echidna vestică cu cioc lung (Zaglossus bruijinii) este un animal neobișnuit găsit în Noua Guinee. Sunt cele mai mari dintre monotreme, cântărind aproape 18 kilograme.
Râmele sunt principala lor sursă de hrană și au trei gheare puternice, ascuțite, pe care le folosesc pentru a săpa și pentru protecție — deși aceste animale sunt destul de supuse și ar fi mai degrabă tentate să se strângă într-un ghem compact pentru a se proteja, decât să se angajeze într-un atac.
Sezonul de împerechere are loc o lună pe parcursul verii, și este obișnuit ca o femelă echidnă să aibă doar un singur pui. Din păcate, braconajul ilegal și distrugerea habitatelor native au dus la un declin al populației sale. Astăzi, echidna vestică cu cioc lung este considerată pe cale critică de dispariție.
Echidna cu cioc scurt
Uneori numită „furnicar țepos”, blana maro pufoasă a unei echidne cu cioc scurt este acoperită de zeci de țepi spinoși, dându-i aspectul unui arici.
Deoarece nu au dinți, limba lor lipicioasă este folosită pentru a prinde furnicile termitelor și a le zdrobi în gură. Echidnele cu cioc scurt au un simț excelent al mirosului, ceea ce le este de folos atunci când caută potențiali parteneri în timpul sezonului de împerechere.
Durează între 20 și 30 de zile pentru ca femela să gestaționeze și să depună un ou. Puiul trăiește într-o mică pungă ascunsă în blana mamei sale și este alăptat timp de mai multe săptămâni, până când este suficient de mare pentru a supraviețui fără protecția ei.
Echidna lui Sir David cu cioc lung
Numită după istoricul și naturalistul Sir David Attenborough, această echidnă se găsește în Noua Guinee. Este cea mai mică dintre toate echidnele și, din păcate, se află pe lista critică a speciilor pe cale de dispariție de destul de mult timp.
La fel ca alte echidne, are pinteni mici pe picioarele posterioare care pot fi folosiți în caz de pericol. De obicei sunt creaturi solitare, nocturne, care își petrec cea mai mare parte a vieții singure, dar o dată pe an se reunesc pentru sezonul de împerechere.
În timpul perioadei de gestație, femela creează un bârlog sau o vizuină bine izolată, pregătindu-se pentru ou. După ce puiul a dezvoltat țepi și blană și a fost alăptat suficient pentru a crește, și el va merge să trăiască singur. Durata lor de viață este destul de lungă și câteva monotreme documentate în captivitate au trăit 45 până la 50 de ani.
Conform Listei Roșii a IUCN, echidna lui Sir David cu cioc lung este pe cale critică de dispariție.
De ce contează asta pentru PlanetaNoastra
Înțelegerea ciclurilor de viață și a comportamentelor monotremelor este esențială pentru protejarea biodiversității și a habitatelor lor. Sperăm că, cu cât știm mai multe despre aceste specii uimitoare, cu atât vom fi mai motivați să le protejăm. Află mai multe despre cum poți ajuta vizitând Australian Platypus Conservancy.











