-
De ce pectina este vegană
-
Pectina vs. gelatina
-
Alimente non-vegane cu pectină
-
Alimente vegane cu pectină
-
Întrebări frecvente
Pectina este fibra solubilă găsită în majoritatea plantelor nelemnoase, în special în mere, prune, caise și coji sau pulpă de citrice. Ingredientul este adăugat în mod obișnuit în alimente ca agent de îngroșare, în special în gemuri, jeleuri și dulcețuri.
Poate ați observat pectina pe o listă de ingrediente și v-ați întrebat dacă este vegană. Deoarece provine exclusiv din plante, veganii sunt norocoși. Aici, discutăm statutul vegan al pectinei, cum se compară cu gelatina și în ce alimente puteți găsi pectină.
De ce pectina este vegană
Pectina pudră sau lichidă este compusă în mare parte din carbohidrați și este extrasă din pereții celulari ai fructelor și legumelor, unde ajută la menținerea rezistenței și flexibilității. Este considerată una dintre cele mai complexe macromolecule (molecule care conțin un număr mare de atomi, cum ar fi proteinele) din natură și este de obicei extrasă din citrice folosind metode chimice sau enzimatice.
Fructele și legumele care au o textură mai fermă vor avea în general niveluri ridicate de pectină, în timp ce cele cu consistențe mai moi au niveluri mai scăzute. În plus, produsele coapte vor avea niveluri mai scăzute de pectină decât cele necoapte.
Este mai probabil să găsiți extract de pectină inclus în dulciuri și bomboane, deoarece are nevoie de zahăr pentru a crea textura gelatinoasă. Fructele care produc natural niveluri ridicate de pectină pe cont propriu, cum ar fi citricele, vor necesita mai puțin zahăr adăugat și extract de pectină pentru a face produse precum jeleu și gem. În contrast, fructele cu niveluri mai scăzute de pectină naturală vor necesita mai mult din ambele.
Știați că?
Cercetătorii explorează utilizarea pectinei ca material durabil pentru ambalarea alimentelor datorită flexibilității și biodegradabilității sale naturale și s-a constatat că este suficient de puternică pentru a servi drept barieră împotriva umidității și uleiului.
Pectina vs. gelatina
Pectina este utilizată ca și considerată un substitut vegan pentru gelatină. Gelatina nu este automat vegană, deoarece este derivată din pielea, oasele și țesuturile animalelor sau peștelui. De asemenea, gelatina nu are nevoie de zahăr sau acid pentru a forma un gel, spre deosebire de pectină, motiv pentru care este adesea folosită într-o gamă mai largă de produse.
Atât gelatina uscată, cât și pectina uscată produc consistențe groase, asemănătoare gelului, atunci când sunt expuse la apă. Doar pectina provine în întregime din plante.
Alimente de evitat care conțin pectină
Deși pectina este utilizată în principal ca agent de gelificare și stabilizator în industria alimentară, este uneori folosită și ca emulgator (acționând ca agent de suprafață pentru a menține soluția amestecată). Așadar, deși pectina în sine este vegană, ar putea apărea în produse cu alte ingrediente non-vegane – mai ales atunci când este folosită pentru stabilizarea proteinelor în deserturi pe bază de lactate.
Pectina este uneori folosită și ca substitut pentru grăsimi sau zahăr în alimentele procesate, cu conținut scăzut de grăsimi. Gândiți-vă la creme, lapte aromatizat, brânză cu conținut redus de grăsimi și iaurt de băut.
Alimente vegane care conțin pectină
Pectina este de obicei etichetată cu numele său, dar este uneori listată ca E440 sau chiar E440(i) și E440(ii) pentru a distinge compoziția sa chimică. Această polizaharidă pe bază de plante este utilizată în principal pentru a îngroșa jeleul, gemul, dulcețurile și marmelada, dar are aplicații și în produse precum sosul de afine cu jeleu, jeleul (desert) și bomboanele gumate.
Ca și în cazul oricărui produs care nu este evident vegan sau non-vegan, verificați eticheta pentru produse de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle sau gelatina. Dacă puteți confirma că restul ingredientelor sunt pe bază de plante, acel produs ar trebui să fie sigur pentru consumul veganilor.
-
Pot să-mi fac singur pectină?
Pectina de casă este relativ simplu de făcut. Majoritatea rețetelor necesită fierberea și fierberea ușoară a unui amestec de apă și fructe tocate care sunt natural bogate în pectină, înainte de a strecura printr-un tifon sau o pungă de jeleu.
Pectina de casă nu durează la fel de mult ca formele pudră sau lichide pe care le cumpărați din magazin, prin urmare, este cel mai bine să o folosiți imediat.
-
Există pectină în iaurtul non-lactat?
Există mărci de iaurt non-lactat care folosesc pectina ca agent de îngroșare și multe rețete de iaurt de casă folosesc pectina pentru a-l face mai cremos fără lactate.
-
Există pectină în pastilele de tuse?
Da, unele mărci de pastile de tuse folosesc pectina pentru a acoperi gâtul și a reduce iritația și umflătura, adesea ca alternativă la miere sau mentol.











