Ne-am obișnuit cu veverițele care sunt gri, negre, roșiatice sau poate chiar albe. Și sunt întotdeauna relativ mici, chiar dacă ocazional dăm peste o veveriță care a mâncat prea multe ghinde.
Nu este cazul în India, însă. Țara găzduiește o specie de veveriță foarte colorată și mare, Ratufa indica, cunoscută și sub denumirea de veverița gigantică indiană sau veverița gigantică Malabar. Citește mai departe pentru a descoperi fapte fascinante despre acest animal magnific și unic.
1. Ratufa indica sunt masive
Aceste veverițe, native în India, prezintă o blană într-un mozaic colorat, cu nuanțe variind de la bej și cafeniu la tonuri de maro și ruginiu, chiar și violet. Corpurile veverițelor pot crește până la aproximativ 14 inci (36 centimetri), în timp ce cozile lor se pot întinde pe 2 picioare (0.6 metri). Asta înseamnă mai mult de 3 picioare (0.9 metri) de veveriță! Prin comparație, o veveriță gri obișnuită crește de obicei până la aproximativ 22 inci (56 centimetri), incluzând coada.
Și lungimea corpului nu este singurul lucru care diferențiază aceste veverițe. Ele pot cântări până la 5 livre (2.2 kilograme), cam greutatea medie a unui Chihuahua. Veverițele gri cântăresc doar 1.5 livre (0.7 kilograme), cel mult.
2. Blana lor oferă camuflaj
Aceste veverițe preferă vârfurile copacilor solului, căutând nuci, fructe și flori departe de pământ pentru siguranță. Păsările de pradă ar avea mai multă ușurință în a prinde veverițele – dacă nu ar fi blana lor colorată. Cercetătorii cred că blana le ajută să se camufleze mai bine în coronament, oferindu-le o anumită protecție împotriva prădătorilor.
„În stratul inferior umbrit al unei păduri dense, culorile pestrițe și nuanțele întunecate sunt o adaptare excelentă pentru a evita detectarea”, a declarat John Koprowski, profesor și director asociat la Școala de Resurse Naturale și Mediu de la Universitatea din Arizona, pentru The Dodo. „Dar când le vezi în lumina soarelui, își arată ‘adevăratele culori’ și blana superbă.”
3. Dispersează semințe
Asemenea unor mici polenizatori harnici, aceste veverițe joacă un rol important în mediu prin dispersarea semințelor în fecalele lor. La fel ca alte mamifere, pot mânca o bucată de hrană într-o locație și se pot muta în alta pentru a defeca, răspândind astfel semințele cu un plus de îngrășământ adăugat în amestec.
4. Sunt solitare
Aceste veverițe pot avea culorile unui fluture, dar nu sunt fluturi sociali. Sunt rareori văzute în perechi și atunci doar în timpul activităților de împerechere. Nu știm prea multe nici despre obiceiurile lor de reproducere. Reproducerea poate avea loc pe tot parcursul anului sau cel puțin de mai multe ori pe an, iar mărimea puilor este de obicei mică, cu doar unul sau doi pui.
5. Nu sunt pe cale de dispariție
Totuși, nu lăsați numărul mic de nașteri să vă îngrijoreze. Veverițele sunt clasificate ca o specie de „cea mai mică preocupare” de către IUCN, deși pierderea habitatului este o problemă.
„Adevărata amenințare este pierderea lentă și degradarea habitatelor forestiere pe măsură ce oamenii se mută și pe măsură ce schimbările climatice afectează zonele de altitudine mai mare”, a spus Koprowski. „Vestea bună este că au o distribuție largă și par să tolereze prezența umană și chiar un nivel modest de locuințe cu densitate redusă.”
6. Le place să stea în copaci
Nu veți vedea aceste veverițe căutând hrană pe jos. De fapt, rareori părăsesc coronamentul copacilor pe care îi locuiesc, ceea ce le face din punct de vedere tehnic o specie arboricolă. Se adăpostesc în scorburile copacilor sau construiesc cuiburi de mărimea celor de vultur și pot sări până la 20 de picioare (6 metri) între copaci. Se găsesc mai ales în pădurile tropicale umede.
7. Sunt omnivore
Ratufa indica mănâncă orice, de la fructe, flori, semințe, cereale, nuci și scoarță, până la ouă de pasăre și insecte. Stau pe picioarele din spate pentru a ronțăi, eliberându-și mâinile pentru a manipula hrana.
8. Ești norocos dacă zărești una
Aceste veverițe colorate s-au înrădăcinat probabil în urmă cu aproximativ 30 până la 35 de milioane de ani, în urma unei diversificări a speciilor de veverițe.
Totuși, le puteți găsi doar în India și sunt creaturi timide și precaute. Acest lucru le face dificil de văzut, chiar și pentru căutătorii experimentați de veverițe.
„Sunt destul de timide”, a declarat Pizza Ka Yee Chow, expert în veverițe și cercetător la Universitatea Hokkaido, pentru The Dodo. „Unul dintre prietenii mei care locuiește în India mi-a povestit că cea mai bună modalitate de a vedea aceste veverițe gigantice este să te urci într-un copac, să stai foarte liniștit și să aștepți ca ele să iasă din [cuibul] lor.”
Sperăm că li se va face foame cât timp sunteți acolo, ca să puteți zări una!











