Sunt Takis vegani? Ghidul Takis vegani

În acest articol


  • De ce multe tipuri de Takis sunt vegane
  • De ce unele tipuri de Takis nu sunt vegane
  • Tipuri de Takis vegani
  • Tipuri de Takis non-vegani
  • Întrebări frecvente

O gustare pentru noul mileniu, chipsurile tortilla rulate cu arome intense Takis au apărut pe rafturile supermarketurilor în 1999. De-a lungul deceniilor următoare, Takis și-a extins gama de produse pentru a include bețișoare (făcute din porumb), chipsuri de cartofi, nuci și popcorn. Și, din fericire pentru persoanele care urmează o dietă bazată pe plante, multe dintre aceste varietăți sunt, într-adevăr, prietenoase cu veganii.

Dar alte produse de origine animală apar în unele tipuri de Takis, iar nu toate sunt ușor de observat. Aflați ce ingrediente să evitați în timpul următoarei pofte de junk food vegan în ghidul nostru pentru Takis vegani.

De ce multe tipuri de Takis sunt vegane

După majoritatea standardelor vegane, multe varietăți de Takis sunt „vegane accidental” — inclusiv chipsurile, Stix, Pop și Kettlz. Cu toate acestea, Takis conțin zahăr, un ingredient pe care unii vegani îl evită. Veganii care au ales dieta din motive de mediu ar putea, de asemenea, să considere alte ingrediente discutabile.

Zahăr

Toate varietățile de Takis conțin zahăr, un ingredient pe bază de plante. Dar nu tot zahărul este procesat în același mod. Majoritatea zahărului din trestie este rafinat folosind cărbune din oase de animale non-vegane, în timp ce zahărul din sfeclă este întotdeauna prietenos cu veganii.

Alimentele precum Takis, care nu specifică sursa zahărului, conțin de obicei un amestec atât de zahăr din sfeclă, cât și din trestie. Din acest motiv, veganii stricți se abțin și de la zahărul care nu specifică statutul său vegan.

Uleiuri de rapiță și palmier

Uleiurile bogate în grăsimi, cum ar fi cel de rapiță (obținut din semințe de rapiță) și cel de palmier, pot fi vegane, dar ridică probleme de sustenabilitate. Veganii preocupați de mediu evită adesea produsele cu ulei de palmier din cauza asocierii sale cu distrugerea habitatelor sălbatice.

Produse din soia

Boabele de soia, uleiul de soia și proteina hidrolizată din soia sunt complet vegane, dar cultivarea soiei este o preocupare pentru veganii preocupați de mediu, deoarece joacă un rol în despăduriri și în creșterea emisiilor de carbon. Totuși, marea majoritate a soiei este cultivată pentru hrana animalelor; doar 5% din producția de soia merge direct pentru consumul uman.

Extract de drojdie

Deși drojdie nu este nici plantă, nici animal, acești membri unicelulari ai familiei ciupercilor sunt incluși într-o dietă vegană. Drojdia devine extract de drojdie atunci când peretele celular este îndepărtat; conținutul celular rămas este utilizat ca aditiv alimentar pentru a oferi umami — o aromă savuroasă sau „cărnoasă”.

Coloranți artificiali

Coloranții alimentari artificiali sunt coloranți sintetici derivați, în general, din petrol. Din acest motiv, veganii preocupați de mediu se abțin adesea de la coloranții artificiali.

Arome naturale și artificiale

Arome naturale, conform legislației federale, sunt derivate din plante și ciuperci prietenoase cu veganii, precum și din surse animale non-vegane. Aromele artificiale se referă la produse derivate sintetic, care nu provin de la animale, plante sau ciuperci. În ciuda diferențelor lor, la nivel molecular, aceste arome sunt identice.

Majoritatea veganilor cu o abordare „practică și posibilă” nu se preocupă de originea aromelor naturale, dar unii vegani stricți evită aromele naturale cu totul pentru a se asigura că niciuna nu provine de la animale. Veganii preocupați de mediu ar putea evita aromele artificiale, deoarece sunt derivate din petrol.

MSG, GMP și IMP

Glutamatul monosodic (MSG), guanilat disodic (GMP) și inozinatul disodic (IMP) sunt o familie de amidonuri și zaharuri fermentate de origine vegană. Ca aditivi alimentari, aceste săruri au un efect sinergic în oferirea gustului umami alimentelor procesate.

TBHQ

Terț-butilhidrochinona (TBHQ) este un conservant și antioxidant utilizat pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor procesate. La fel ca alte substanțe sintetice aditive, provine din produse petrochimice.

De ce unele tipuri de Takis nu sunt vegane

Gama Takis include alte produse de tip gustare, cum ar fi popcorn și alune, care conțin adesea ingrediente non-vegane. Unele ingrediente, precum laptele și gelatina, sunt mai evidente, în timp ce altele, precum carminul, pot trece neobservate la o simplă privire asupra etichetei.

Lapte degresat

Obținut din lapte de vacă, laptele degresat are aproape toată grăsimea îndepărtată și un conținut de apă de aproximativ 85%. Laptele degresat poate fi numit și lapte slab sau lapte fără grăsime.

Zer

Un produs secundar al industriei brânzeturilor, zerul este lichidul rămas după ce laptele este coagulat și strecurat. Zerul apare frecvent ca aditiv alimentar în produsele de patiserie.

Carmin

La fel ca șelacul și ceară de albine, carmin este un produs al animalelor mici. Acest colorant alimentar roșu, non-vegan, este obținut prin zdrobirea învelișurilor de ceară ale insectelor solzoase femele de coșenilă — organisme minuscule, cu corp moale, înrudite cu musculițele albe, afidele și păduchii lânoși. În fiecare an, între 22 de miliarde și 89 de miliarde de coșenile sunt ucise pentru a satisface cererea de carmin în industria alimentară și cosmetică.

Din fericire, începând cu anul 2009, legile privind etichetarea alergenilor impun ca orice aliment sau produs cosmetic care conține fie carmin, fie extract de coșenilă să specifice explicit acest lucru pe etichetă.

Gelatină

Gelatina este un produs secundar al industriei cărnii și a fructelor de mare, produs prin fierberea țesuturilor conjunctive de la bovine, pui, porci și pești pentru a extrage colagenul. Oferă multor alimente, cum ar fi bomboane gumate și bezele, o textură adecvată.

Știați că?

În 2018, compania mamă a Takis, Barcel, a încheiat un Acord Virtual de Achiziție de Energie cu un parc eolian din Texas, care produce acum electricitate regenerabilă pentru a compensa întregul consum electric de producție, vânzări, retail și birouri al companiei din SUA.

Tipuri de Takis vegani

Fie că aveți poftă de chipsuri tortilla, chipsuri de cartofi, popcorn sau gustări din porumb, Takis oferă veganilor mai multe opțiuni. Aceste tipuri de Takis conțin, totuși, zahăr, așa că veganii stricți, fiți precauți.

  • Fuego
  • Blue Heat
  • Crunchy Fajitas
  • Nitro
  • Stix Flare
  • Stix Fuego
  • Pop Caramel Crunchy (în ciuda numelui, acest popcorn cu caramel nu conține produse lactate)
  • Kettlez Fuego
  • Kettlez Habanero Fury

Tipuri de Takis non-vegani

Din păcate, unele tipuri de Takis sunt complet interzise pentru persoanele care urmează o dietă bazată pe plante: Hot Nuts și Crisps. Alte varietăți conțin, de asemenea, ingrediente de origine animală.

  • Guacamole
  • Crisps Fuego
  • Hot Nuts Fuego
  • Hot Nuts Flare
  • Pop Fuego
  • Kettlez Jalapeño Typhoon
Întrebări frecvente
  • Sunt Takis Fuego vegani?

    Da. Pentru majoritatea persoanelor care urmează o dietă bazată pe plante, „practică și posibilă”, Takis Fuego sunt vegani.

  • Sunt Takis albaștri vegani?

    Chipsurile Takis Blue Heat sunt considerate vegane după majoritatea standardelor.

  • Sunt Takis roșii vegani?

    Takis roșii, numiți Nitro, sunt vegani și nu conțin ingrediente de origine animală.

  • Sunt Takis Stix vegani?

    Da, ambele varietăți de Takis Stix sunt într-adevăr vegane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top