-
De ce majoritatea biscuiților Oreo sunt vegani
-
De ce unele Oreo nu sunt vegane
-
Tipuri de Oreo vegane
-
Varietăți de Oreo non-vegane
-
Întrebări frecvente
Biscuiții Oreo constau în napolitane de cacao cu un strat dulce de cremă între ele. Din fericire pentru vegani, acel strat din mijloc nu este făcut din cremă de lapte adevărată. De fapt, pentru veganii practici și posibili, aproape toți biscuiții Oreo nedipsați trec testul de „junk food” vegan.
Cu toate acestea, Oreo conțin totuși câteva ingrediente discutabile din punct de vedere vegan, iar în fruntea listei se află zahărul. Înainte să înmoi un Oreo într-un pahar cu lapte vegetal, află la ce să te uiți pe etichetă în ghidul nostru despre Oreo vegani.
De ce majoritatea biscuiților Oreo sunt vegani
Deși Oreo au fost întotdeauna fără lactate, nu au fost potriviți pentru vegani decât în 1997, când slănina a fost scoasă din rețetă. În zilele noastre, uleiurile vegetale înlocuiesc grăsimea animală.
Acestea fiind spuse, Oreo includ încă ingrediente care nu sunt clar etichetate ca fiind vegane. Asigură-te că citești eticheta fiecărui pachet pentru a vedea dacă varietatea ta conține ingrediente mai puțin comune, non-vegane.
Zahăr
Toate varietățile de Oreo conțin zahăr, probabil un amestec de zahăr din sfeclă și zahăr din trestie. Zahărul vegan din sfeclă devine zahăr de masă printr-un singur proces la o singură rafinărie. Zahărul din trestie neorganic este transferat la o facilitate secundară și ar putea fi procesat cu cărbune osos animal pentru a albi cristalele. Pentru unii vegani stricți, acest lucru descalifică orice zahăr care nu specifică statutul său vegan.
Unele Oreo conțin și zahăr invertit – zahăr de masă ale cărui legături dintre moleculele de glucoză și fructoză au fost rupte printr-o reacție chimică cunoscută sub numele de hidroliză. Zahărul invertit apare adesea în dulciuri și biscuiți datorită solubilității sale în apă și texturii netede.
Agenți de îngroșare
Agenții de îngroșare oferă textură în produsele de patiserie. Oreo conțin tapioca (derivată din planta de manioc) și gumă xantan (un aditiv alimentar comun obținut din porumb fermentat cu bacterii).
Uleiuri de rapiță și de palmier
Uleiurile bogate în grăsimi, cum ar fi ulei de rapiță (obținut din semințe de rapiță) și uleiul de palmier, conferă biscuiților Oreo senzația lor cremoasă în gură. Cu toate acestea, aceste uleiuri ridică probleme de sustenabilitate.
Copacii de Uleiul de palmier cresc în unele dintre cele mai bogate în biodiversitate păduri din lume. Veganii conștienți de mediu evită adesea produsele cu ulei de palmier din cauza asocierii sale cu distrugerea habitatului faunei sălbatice.
Arome artificiale și naturale
Conform legii federale, aromele artificiale se referă la produse care nu sunt obținute din animale, plante sau ciuperci. Invers, arome naturale sunt derivate din plante, ciuperci și animale. Deoarece unele Oreo au aromă de cremă, este imposibil de știut doar din etichetă dacă aromele naturale au fost derivate din produse de origine animală.
Veganii care au adoptat o abordare practică și posibilă nu se preocupă de originea aromelor naturale. Cu toate acestea, veganii mai stricți pot evita complet aromele adăugate pentru a asigura o dietă pur vegetală.
Ceara de carnauba
O ceară vegetală dură derivată din palmieri brazilieni, extracția cerii de carnauba poate cauza distrugerea habitatului, precum și defrișări.
Monostearat de propilenglicol
Folosit ca emulgator încă din anii 1960, propilenglicolul apare adesea în deserturile non-lactate, deoarece conferă dulciurilor o textură potrivită. Veganii preocupați de mediu evită adesea acest derivat petrolier din cauza problemelor de sustenabilitate, dar noile tehnologii prezintă oportunități pentru opțiuni vegetale în viitorul apropiat.
Acid poliglicerol poliricinoleic
Glicerolii sunt acizi grași obținuți în general din surse vegetale (ulei de soia sau de palmier) și animale (seu de vită sau de oaie). Aceștia pot fi, de asemenea, produși sintetic. Acest aditiv alimentar comun ajută la reducerea vâscozității în ciocolată.
Majoritatea veganilor nu pun la îndoială sursele acestor aditivi alimentari, dar pentru alți vegani, biscuiții Oreo care conțin acest acid nu sunt considerați lipsiți de produse de origine animală.
Coloranți alimentari
De la culoarea caramel la dioxidul de titan, biscuiții Oreo conțin o varietate de coloranți alimentari. Aceștia sunt în general derivați din petrol, a cărui ardere și extracție reprezintă o cauză principală a încălzirii globale. Din acest motiv, veganii preocupați de mediu se abțin adesea de la coloranții alimentari.
Lecitină de soia
Lecitina de soia este un aditiv alimentar și emulgator comun, pe bază de plante, care ajută la conferirea texturii biscuiților Oreo. Lecitina poate proveni și din ouă non-vegane.
Drojdie
Nici plante, nici animale, drojdia sunt membri unicelulari ai familiei ciupercilor. Ele sunt în general incluse într-o dietă vegană și joacă un rol în dospirea pâinii și fermentarea berii și a vinului.
De ce unele Oreo nu sunt vegane
Biscuiții Oreo dipsați conțin lactate, ceea ce îi face interziși pentru persoanele care adoptă o dietă pe bază de plante. Alte varietăți conțin ouă și un produs de origine animală mai puțin cunoscut: glazura de cofetărie. Asigură-te că citești eticheta fiecărui produs pentru a evita consumul accidental al acestor ingrediente.
Lactate
Unele varietăți de Oreo conțin mai multe tipuri de produse lactate derivate din animale, inclusiv solide din produse lactate, zer, lapte degresat și smântână.
Ouă
Ouăle sunt produse de origine animală pe care aproape toți veganii sunt de acord că nu se încadrează în definiția alimentației pe bază de plante. Un număr mic de persoane cunoscute sub numele de „veggans” includ ouă de la găini crescute în curte în dieta lor, în rest lipsită de produse de origine animală.
Glazura de cofetărie
Glazura de cofetărie conferă alimentelor un strat superior lucios. Aceasta provine de la insecta lac, care secretă o rășină pe copacii în care locuiesc insectele. Este nevoie de zeci de mii de insecte lac pentru a produce un singur kilogram de șelac comestibil, iar insectele lac sunt adesea ucise în timpul recoltării.
Știați că?
Mondelez International, compania mamă a Oreo, a anunțat în 2021 că întregul lanț de aprovizionare va atinge emisii nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050.
Tipuri de Oreo vegane
Mulți biscuiți sandviș Oreo cu ciocolată nu conțin produse de origine animală evidente. Dacă nu ești preocupat de procesarea zahărului sau de originea aromelor adăugate, poți să îi înmoi fără grijă!
- Clasici și Arome (Cookie Classics and Flavors) (Chocolate Sandwich Cookies, Double Stuf, Mega Stuf, Golden, Golden Double Stuf, Golden Lemon, Toffee Crunch, Chocolate Hazelnut Flavored Creme, Java Chip Flavored Creme, Mint Flavored Creme, Birthday Cake Flavored Creme, Chocolate Creme, Dark Chocolate Creme, Chocolate Peanut Butter Pie, Peanut Butter, Carrot Cake, Chocolate Marshmallow, Caramel Coconut, Flavored Creme, Ultimate Chocolate Flavor Creme, 110th Birthday Chocolate Confetti Cake, Gluten-Free Double Stuf)
- Thins (Thins, Thins Extra Stuf, Dark Chocolate Flavored Creme, Mint Flavored Creme, Latte Flavored Creme, Golden, Golden Lemon Flavored Creme)
Varietăți de Oreo non-vegane
În general vorbind, dacă biscuiții tăi Oreo au fost dipsați, îi poți pune înapoi pe raft. Oreo oferă, de asemenea, mai multe deserturi congelate pe bază de lactate, niciunul dintre acestea nefiind potrivit pentru vegani.
- Cakesters
- Dipsați (Dipped) (Fudge Covered, Fudge Covered Mint Creme, Dark Chocolate Fudge Covered, OREOid Cookies, Fudge Covered & White Fudge Covered Holiday Cookies)
- Bites Dipsați (Bites Dipped) ( Fudge Dipped, Fudge Dipped Mint Flavored Creme, White Fudge Dipped, Fudge Dipped Latte Flavored Creme)
- Deserturi Congelate pe Bază de Lactate (Frozen Dairy Desserts) (Sandwiches, Bars, Dessert, Dessert Cups, Dessert Cones, Oreo & Chips Ahoy Dessert)
-
Sunt Oreo fără lactate?Aproape toți biscuiții Oreo din gamele Clasici, Arome și Thins sunt fără lactate. Dacă biscuiții Oreo au fost dipsați, însă, aceștia conțin lactate.
-
Este zahărul din Oreo vegan?Probabil nu. Deoarece eticheta alimentară indică doar „zahăr”, Oreo conțin probabil un amestec de zahăr vegan din sfeclă și zahăr rafinat non-vegan din trestie. Deși majoritatea veganilor consideră acest lucru acceptabil, veganii mai stricți vor dori să se abțină.
-
Sunt Golden Oreos vegani?Conform celor mai multe definiții practice și posibile, da – Golden Oreos sunt vegani, deoarece nu conțin ingrediente non-vegane evidente. Dar aceștia, la fel ca toate celelalte varietăți, conțin zahăr care a fost probabil, cel puțin parțial, procesat cu cărbune osos animal.
-
Care Oreo nu sunt vegani?În general vorbind, biscuiții Oreo dipsați sunt varietatea cea mai probabilă să conțină produse de origine animală, dar și câteva alte varietăți conțin ingrediente non-vegane. Asigură-te că citești eticheta pentru a te asigura că este o gustare pe bază de plante.











