Sunt gogoșile vegane? Ghidul suprem pentru gogoșile vegane

În acest articol


  • De ce majoritatea gogoșilor nu sunt vegane
  • Amestecuri pentru gogoși vegane
  • Întrebări frecvente

Gogoșile au o istorie bogată: datând de aproape 600 de ani și răspândite pe șase continente, aceste delicii din aluat dospit și prăjit vin într-o varietate de forme și arome. Din păcate pentru vegani, ele conțin aproape întotdeauna produse de origine animală.  

Nu vă faceți speranțe dacă căutați o gogoașă vegană (sau donut – ambele variante de scriere sunt acceptate astăzi) la o rețea de magazine de gogoși precum Dunkin’ sau Krispy Kreme. Cu excepția cazului în care sunteți la o patiserie specializată în produse vegane, aproape toate gogoșile de marcă proprie și cele din patiserii conțin lapte, ou sau o combinație a ambelor. Gogoșile conțin, de asemenea, aproape întotdeauna zahăr, o parte din acesta fiind probabil procesat folosind cenușă osoasă de origine animală. 

Aflați exact ce se găsește în acele dulciuri fierbinți și cum să vă asigurați că următoarea dumneavoastră duzină este complet pe bază de plante, în ghidul nostru despre gogoșile vegane. 

De ce majoritatea gogoșilor nu sunt vegane 

Gogoșile se disting de alte produse de patiserie prăjite pe bază de făină prin faptul că aluatul este dospit, ceea ce înseamnă că mici bule de gaz s-au extins în interiorul aluatului, oferindu-i o textură mai ușoară și mai aerisită. Gogoșile clasice reușesc acest lucru folosind drojdie, care este vegană, în timp ce gogoșile tip „cake donut” folosesc praf de copt, iar ambele tipuri de gogoși includ ouă, care nu numai că adaugă pufoșenie, ci lucrează mână în mână cu făina pentru a oferi gogoșilor densitatea lor unică la mușcătură. 

Cele mai multe gogoși sunt prăjite în ulei vegetal, pe lângă faptul că conțin ulei și/sau scurtare (în general ulei vegetal hidrogenat) pentru a menține umiditatea. Lactatele, adesea sub formă de lapte praf sau solide din zer, ajută de asemenea la menținerea gogoșii umede și proaspete. 

Cu cât topping-ul gogoșii este mai complex, cu atât este mai mare probabilitatea de a întâlni mai multe ouă, lactate și alte ingrediente non-vegane, mai puțin evidente, cum ar fi glazura de cofetărie. Aici, am compilat o listă de ingrediente comune din gogoși care îi pun pe gânduri atât pe veganii din motive etice, cât și pe vegani ecologiști. 

Zahăr

În general, orice aliment etichetat „zahăr” conține un amestec de zahăr din sfeclă (vegan) și zahăr din trestie care a fost rafinat folosind produse secundare de origine animală. Cu excepția cazului în care zahărul dumneavoastră din trestie este 100% certificat organic USDA, este probabil să fi fost procesat cu cenușă osoasă aruncată de industria cărnii.  

Pentru mulți vegani care urmează un stil de viață „practic și posibil”, zahărul – fie din sfeclă de zahăr, fie din trestie de zahăr – îndeplinește tehnic definiția alimentelor pe bază de plante. Dar alți vegani, mai stricți, evită cu totul zahărul pentru a nu consuma accidental zahăr care ar fi putut fi procesat cu produse de origine animală.

Umpluturi

Umpluturile comune de gogoși includ creme de ou (custard), care conțin ouă și lactate, și alte creme. Umpluturile de gem și dulceață sunt, de asemenea, populare și este posibil să conțină zahăr non-vegan.

Ulei și scurtare

Deși ulei de palmier și uleiul de soia sunt, prin definiție, alimente pe bază de plante, veganii cu preocupări ecologice se abțin adesea de la aceste uleiuri, deoarece creșterea și recoltarea lor sunt asociate cu distrugerea habitatelor sălbatice și defrișările în unele dintre cele mai importante biome ale lumii. 

Arome naturale și artificiale

Conform legislației americane, arome naturale pot fi derivate doar din plante, fungi sau produse de origine animală care au fost încălzite pentru a extrage compușii lor esențiali. Aromele artificiale, pe de altă parte, au fost sintetizate chimic într-un laborator, uneori din petrol. Din punct de vedere molecular, aromele naturale și artificiale sunt identice. 

Coloranți alimentari

Veganii ecologiști pot evita coloranții alimentari precum Albastru 1, Galben 6 și Roșu 40, deoarece sunt derivați din surse sintetice (și nesustenabile) pe bază de petrol.

Șelac

Cunoscut sub numele de glazură de cofetărie, șelacul provine de la insectele de lac. Aceste insecte scuamoase excretă o rășină care se lipește de copacii în care trăiesc. Recoltarea necesită răzuirea rășinei, ducând la moartea insectelor. Gogoșile lucioase conțin probabil șelac.

Știați că?

Multe orașe mari din întreaga lume găzduiesc patiserii cu gogoși vegane, inclusiv Berlin, Londra, Los Angeles și New York. Dar chiar și în orașe mici precum Bethlehem, Pennsylvania, veganii pot găsi un deliciu de gogoașă.

Amestecuri de gogoși vegane din comerț

Veganii pofticioși de gogoși își pot satisface dorința dacă depun puțin efort (complet vegan). Rețetele de gogoși vegane abundă pe internet, multe dintre ele implicând coacere sau prăjire. Dacă o rețetă complet DIY vi se pare prea intimidantă, aceste amestecuri de gogoși din comerț vă vor oferi satisfacția dulce pe care o căutați.

Întrebări frecvente
  • Pot veganii să mănânce gogoși?

    Cei care urmează o dietă vegană ar trebui să caute gogoși care sunt etichetate specific „vegan”. Fără o etichetă, puteți presupune că gogoașa conține produse de origine animală.

  • Ce nu este vegan în gogoși?

    Gogoșile conțin de obicei atât lapte, cât și ouă, precum și zahăr care este procesat folosind produse secundare de origine animală.

  • Sunt gogoșile Krispy Kreme vegane?

    Krispy Kreme oferă arome vegane în străinătate (cum ar fi inelul vegan cu glazură de caramel în Marea Britanie), dar nu a lansat încă o gogoașă complet vegană în S.U.A.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top