-
Ce este boba?
-
Când este boba vegan?
-
Când nu este boba vegan?
-
Tipuri de perle boba
-
Întrebări frecvente
Boba este cunoscut sub o serie de nume, dar pentru a-l numi vegan, nu trebuie să conțină lapte sau alte produse de origine animală.
Din fericire, majoritatea perlelor boba sunt fabricate din ingrediente complet pe bază de plante. Ingredientele din ceaiul dulce din jur, însă, s-ar putea să nu fie. Din fericire, este ușor să găsiți boba prietenos cu veganii în majoritatea ceainăriilor din Statele Unite.
Aflați despre numeroasele tipuri de ceai boba și cum să vă asigurați că următoarea comandă de ceai bubble este vegană.
Ce este boba?
Boba a apărut în Taiwan în anii 1980. Acest ceai rece – cunoscut și sub denumirea de ceai bubble, ceai cu lapte și perle, ceai bubble cu lapte și ceai cu lapte și tapioca – se remarcă prin bilele sau perlele sale caracteristice de tapioca, cunoscute și sub numele de boba. Există multe varietăți, dar majoritatea ceaiurilor boba împărtășesc trei elemente comune:
- ceai care este de obicei negru, dar poate fi și verde, roșu și alb
- lapte care este în mod tradițional lapte de vacă condensat îndulcit
- perle boba
Boba s-a răspândit rapid în afara Taiwanului și a ajuns în vest. Băuturile boba de astăzi vin adesea cu capace de celofan sigilate termic și paie largi de plastic pentru a absorbi perlele boba cu diametrul de 6,35 milimetri, precum și ceaiul dulce, uneori lăptos.
Când este boba vegan?
Perlele boba din ceainăriile din SUA vin în mai multe varietăți, și aproape toate sunt fabricate din ingrediente pe bază de plante. Cel mai popular tip de bilă boba este făcut din tapioca – un extract din rădăcina plantei de manioc – apă, colorant alimentar și zahăr alb. Aceste ingrediente sunt amestecate și fierte pentru a produce o bilă rotundă, mestecabilă. Amidonul din manioc devine gelatinos la încălzire, conferind boba-ului textura sa elastică.
În ciuda aspectului lor gelatinos, perlele boba nu conțin de obicei ingrediente non-vegane. Alte toppinguri vegane posibile includ gel alb de cocos (nata de coco), jeleuri de fructe și pastă dulce de fasole.
Când nu este boba vegan?
Deși majoritatea varietăților de perle boba sunt prietenoase cu veganii, unele conțin ingrediente non-vegane precum caramel și miere. Verificați cu persoana care vă servește atunci când comandați pentru a vă asigura că perlele boba nu conțin ingrediente de origine animală.
O preocupare mai semnificativă o reprezintă celelalte ingrediente din ceai. Cele mai comune varietăți de boba sunt ceaiurile cu lapte care folosesc lapte lactat non-vegan. În mare parte, prepararea unui ceai boba cu lapte vegan necesită doar o simplă trecere la laptele vegetal. Dar uneori, budinca de ou non-vegană apare ca topping pentru boba, așa că fiți atenți și la asta.
Ceaiurile boba pot fi preparate și fără lapte, lactat sau de altă natură. Unii vegani preferă să comande boba cu fructe, ceai și perle boba, cunoscut sub numele de ceai bubble cu fructe. Majoritatea ceainăriilor vor oferi aceste tipuri de opțiuni pentru clienții vegani.
Știați că?
Perlele boba provin din rădăcina plantei de manioc, o cultură de bază pentru o mare parte din zonele tropicale. Cu toate acestea, cultivarea maniocului poate cauza daune grave mediului, inclusiv degradarea solului și distrugerea habitatului. Restaurarea sistemelor de culturi intercalate mai tradiționale (spre deosebire de sistemele de monocultură de manioc) poate ajuta la echilibrarea bunăstării mediului cu productivitatea fermelor și reziliența culturilor.
Tipuri de perle boba
Deoarece boba este o băutură incredibil de versatilă, poate fi preparată în diverse moduri cu multe ingrediente și toppinguri diferite. Unele tipuri pot conține produse de origine animală, dar, în general, perlele boba sunt prietenoase cu veganii.
Boba perlă neagră
Cunoscute și sub denumirea de jeleu de perle, aceste bile tradiționale de tapioca închise la culoare au o textură spongioasă și un gust neutru. Unele varietăți de boba perlă neagră conțin zahăr brun sau caramel non-vegan, dar majoritatea sunt făcute cu zahăr alb și colorant alimentar închis la culoare.
Boba aurie
Acest tip de boba poate fi sau nu vegan, în funcție de modul în care a fost preparat. Unele boba aurii conțin miere non-vegană ca îndulcitor în loc de zahăr alb sau brun.
Boba popping
Cunoscute și sub denumirea de perle popping sau boba care pocnesc, aceste sfere semisolidă sunt fabricate dintr-un extract de alge marine fără gust și o sare (clorură de calciu) amestecate împreună cu un suc lichid de fructe într-un proces numit sferificare. Algele marine formează o membrană în jurul sucului devenit gel, iar, atunci când sunt mușcate, boba popping explodează cu aromă.
Boba perlă albă
Boba perlă albă își derivă textura gelatinoasă și aroma ușoară de citrice din amidonul său principal, o floare tropicală din Asia de Sud-Est numită konjac. De asemenea, numite boba agar sau boba cristal, aceste bile moi, alb-lăptoase absorb cu ușurință aromele din jur ale ceaiului. Unele boba perlă albă sunt aromate cu rădăcină vegană de mușețel și caramel non-vegan.
-
Sunt perlele boba popping vegane?
În aproape toate cazurile, da. Boba popping este făcută din suc de fructe care a fost capturat într-o membrană subțire de alge marine. Totuși, dacă ceaiul din jur conține lapte lactat – un ingredient comun în ceaiul boba – băutura nu mai este vegană.
-
Este boba cristal vegană?
În general, da. Boba cristal, cunoscută și sub numele de boba perlă albă, este o sferă albă, gelatinoasă, făcută din floarea de konjac. Deși boba cristal este de obicei vegană, unele pot conține miere non-vegană. Alte ingrediente din ceai s-ar putea, de asemenea, să nu îndeplinească standardele vegane.
-
Este boba taro vegană?
Boba taro conține de obicei ceai de iasomie, lapte condensat, perle boba de tapioca și rădăcină de taro mov măcinată – conferind băuturii nuanța sa de lavandă. În general, perlele boba, pudra de rădăcină de taro și ceaiul sunt toate în mod natural vegane, dar cu excepția cazului în care este specificat altfel la comandă, majoritatea ceaiurilor cu lapte sunt făcute cu lapte de vacă.
-
Este ceaiul bubble cu fructe vegan?
În general vorbind, da. Ceaiul bubble cu fructe conține de obicei fructe, ceai și perle boba – toate ingrediente pe bază de plante. Spre deosebire de multe rețete de boba, ceaiul bubble cu fructe nu include lapte (lactat sau vegetal).
-
Conține boba gelatină?
Nu. Perlele boba își obțin textura gelatinoasă de la amidonuri precum tapioca și konjac care devin foarte lipicioase la încălzire.











