Este Sriracha Vegan? Un Ghid pentru a Alege Sosul Iute Favorit pe Bază de Plante

În acest articol


  • De ce sriracha este de obicei vegană
  • Când nu este vegană?
  • Problema cu zahărul
  • Tipuri de sriracha vegană
  • Tipuri de sriracha non-vegană
  • Întrebări frecvente

Un condiment popular care adaugă iuțeală supelor, legumelor coapte, tăițeilor și aproape oricărui altceva care are nevoie de un plus de „șic”, sriracha este un tip de sos iute făcut din ardei iuți, zahăr, sare, oțet și usturoi—cu un grup de fani dedicat. Din fericire pentru iubitorii de sos iute care urmează o dietă vegană, majoritatea sosurilor sriracha sunt complet vegane.

De ce sriracha este de obicei vegană

Deși sriracha se poate referi la o gamă largă de mărci diferite, cea cel mai frecvent asociată cu acest nume este produsă de Huy Fong Foods din California (cea cu capac verde). Sriracha Huy Fong este făcută cu ardei iuți copți la soare și usturoi, măcinați într-o pastă fină și amestecați cu zahăr, sare și oțet distilat.

Cu toate acestea, mulți consideră că o companie din Thailanda numită Thaitheparos este creatorul original al sriracha. Rețeta pentru sosul Sriraja Panich al companiei a fost creată acum peste 80 de ani și conține ardei iuți și usturoi proaspeți thailandezi, zahăr, oțet și sare de mare.

Știați că?

Cantitatea de capsaicină (care determină nivelul de iuțeală) dintr-un ardei iute depinde de mediul în care este cultivat. Studiile din Thailanda și Bhutan au arătat că plantele de ardei iute cultivate la altitudini mai mari aveau un conținut mai ridicat de capsaicină.

Sriracha este făcută folosind ardei iuți roșii, de tip jalapeño, care variază între 5.000 și 25.000 de unități de iuțeală Scoville, în funcție de recolta specifică. Prin comparație, ardeiul tabasco variază între 100.000 și 250.000 de unități.

Când nu este sriracha vegană

Există câțiva factori pe care trebuie să-i urmăriți atunci când determinați dacă sriracha este vegană sau nu. În timp ce sriracha tradițională, făcută cu combinația clasică de ardei iuți, zahăr, sare și oțet, este vegană, unele versiuni speciale de sriracha conțin sos de pește sau miere. De asemenea, unele ingrediente—precum zahărul—sunt considerate adaosuri vegane mai controversate din cauza osului carbonizat, care este uneori folosit pentru procesarea zahărului din trestie.

În orice caz, este util să verificați lista de ingrediente de pe spatele sticlei pentru a vă asigura că sunteți confortabil cu ingredientele vegane din marca dvs. de sriracha. Acest lucru este valabil în special în cazul variantelor speciale de sriracha, cum ar fi sriracha mayo și sriracha cu miere.

Sfat PlanetaNoastra

Dacă aveți îndoieli cu privire la sriracha, există o mulțime de alte opțiuni de sos iute care sunt vegane. Cholula, de exemplu, este vegană, având ca ingrediente doar apă, ardei, sare, oțet, praf de usturoi și gumă xantan. Tabasco este de asemenea vegan, folosind pur și simplu oțet distilat, ardei tabasco și sare.

Problema cu zahărul

Unii vegani consideră că zahărul nu este vegan, deoarece câteva rafinării încă folosesc o tehnică numită „os carbonizat” pentru a filtra zahărul alb (de obicei cu obiectivul de a obține o culoare cât mai albă).

Cu toate acestea, nu tot zahărul este rafinat folosind os carbonizat, iar practica devine din ce în ce mai puțin obișnuită în Statele Unite, deoarece poate fi mai costisitor de produs decât alte opțiuni, cum ar fi zahărul din sfeclă.

Este important de reținut că zahărul organic nu va include os carbonizat, deoarece este împotriva reglementărilor organice USDA.

Tipuri de sriracha vegană

Căutați aceste mărci de sriracha vegană în supermarketul sau piața locală—dar asigurați-vă că verificați lista de ingrediente, deoarece unele mărci își pot schimba rețetele.

Pentru veganii care consideră zahărul non-organic inacceptabil, asigurați-vă că căutați o versiune organică sau cel puțin una cu zahăr organic ca ingredient pentru a vă asigura că zahărul nu a inclus os carbonizat în procesul de filtrare.

Cu toate acestea, rețineți că faptul că o sriracha folosește zahăr non-organic nu înseamnă că acel zahăr particular este făcut folosind os carbonizat. De exemplu, PlanetaNoastra a contactat Bushwick Kitchen, compania care produce Weak Knees Gochujang Sriracha (care este făcut cu zahăr non-organic), și a confirmat că furnizorul său nu folosește os carbonizat pentru a procesa zahărul. Huy Fong și Sriraja Panich nu au răspuns când i-am contactat pentru a întreba despre tipul de zahăr pe care îl folosesc.

Următoarele mărci de sos sriracha sunt considerate vegane:

Tipuri de sriracha non-vegană

Următoarele mărci nu sunt considerate vegane din cauza ingredientelor derivate de la animale, cum ar fi sosul Worcestershire (care conține anșoa fermentat), ouă sau miere.

  • Trader Joe’s Organic Sriracha & Roasted Garlic BBQ Sauce (conține sos Worcestershire)
  • Lee Kum Kee Sriracha Mayonnaise (conține ouă)
  • Stonewall Kitchen Honey Sriracha Barbecue Sauce (conține miere)
  • Heinz Honeyracha (conține miere)
  • Terrapin Ridge Farms Sriracha Aioli Garnishing Squeeze (conține ouă)
Întrebări frecvente
  • Cum să faci sriracha vegană

    Majoritatea rețetelor de sriracha de casă necesită o combinație de ardei iuți sau ardei picanți, usturoi, zahăr, sare, apă și oțet.

    Unele rețete includ fermentarea ardeilor iuți pentru a obține acel gust clasic de sriracha, în timp ce altele pot fi făcute într-un robot de bucătărie în aproximativ 15 minute.

  • Cum să faci sriracha mayo vegană

    Majoritatea mărcilor de sriracha mayo nu sunt vegane, deoarece sunt făcute din ouă, dar veganii își pot face cu ușurință propria versiune acasă înlocuind maioneza tradițională cu maioneză vegană într-o rețetă.

  • Sriracha trebuie refrigerată?

    Produsele sriracha nu necesită refrigerare, nici măcar după ce au fost deschise. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat.

  • Tofu sriracha de la Trader Joe’s este vegan?

    O versiune picantă populară a tofu-ului simplu și ferm de la Trader Joe’s, faimosul tofu copt cu aromă de sriracha este considerat vegan și este făcut cu tofu, ardei iuți roșii, oțet distilat, praf de usturoi, zahăr, sare, condimente, apă, fulgi de ardei iute și amidon de porumb.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top