La fel ca elefanții asiatici în general, elefanții de Borneo sunt considerați pe cale de dispariție, cu o populație globală în scădere începând cu 1986, deși erau considerați „foarte rari” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii încă din 1965. Astăzi, se estimează că mai puțin de 1.500 de indivizi au mai rămas pe Pământ.
Cei mai mici dintre subspeciile de elefanți asiatici, elefanții de Borneo (numiți uneori elefanți pigmei) au o înălțime medie de aproximativ 2,5 până la 3 metri. De obicei, au cozi mai lungi, urechi mai mari și colți mai drepți decât verii lor continentali. Cu toate acestea, aceste animale maiestuoase reprezintă de obicei cele mai mari mamifere din habitatele lor native, care se extind de la pădurile de șes din Lower Kinabatangan, în statul Sabah din Borneo malaezian, până în statul indonezian Kalimantan de Est.
Modul exact în care această subspecie de elefant a ajuns să existe pe insulele lor de origine a rămas oarecum un mister pentru oamenii de știință, unele studii sugerând că au trăit în Borneo de la sfârșitul perioadei Pleistocen – acum aproximativ 11.000 până la 18.000 de ani – când insula făcea parte dintr-un peisaj mai mare.
Indiferent de modul în care au ajuns, un lucru este clar: elefanții de Borneo se confruntă cu o varietate de amenințări care ar putea duce la extincția lor. Datorită eforturilor de conservare, însă, am putea reuși să salvăm aceste mamifere profund unice dintr-un viitor incert.
Amenințări
Conservarea elefanților de Borneo se confruntă cu provocări similare cu cele ale elefanților asiatici, cum ar fi pierderea habitatului, conflictele om-elefant și braconajul. Factori precum despăduririle influențate de o creștere a cererii globale pentru ulei de palmier au creat mai multe conflicte între oameni și elefanți, deoarece animalele sunt forțate să se aventureze mai departe în zonele dezvoltate.
Pierderea habitatului
Pierderea habitatului este principala amenințare pentru elefanții de Borneo. Mamiferele mari, cum ar fi elefanții, necesită zone extinse pentru a căuta hrană, iar pierderea unor blocuri întregi de păduri din cauza fragmentării și conversiei în plantații comerciale sau exploatări forestiere poate reduce contactul dintre subpopulații.
Potrivit World Wildlife Fund, Sabah a pierdut 60% din habitatul elefanților din cauza cultivării în ultimii 40 de ani.
Conflicte cu oamenii
Micșorarea pădurilor a crescut frecvența contactului cu oamenii și nivelul conflictelor om-elefant în Borneo.
Elefanții sunt mai predispuși să atace plantațiile în căutarea hranei sau să traverseze zonele dezvoltate. Acest lucru duce uneori la represalii din partea localnicilor împotriva animalelor atunci când acestea le distrug culturile sau amenință așezările umane.
Braconajul
Conversia completă a pădurilor a dus, de asemenea, la un nivel crescut de braconaj în rândul elefanților de Borneo, studii arătând că acesta a crescut de-a lungul anilor. Între 2010 și 2017, un total de 111 decese de elefanți au fost raportate în Borneo din cauza braconajului, comparativ cu cel puțin 25 numai în 2018.
Ce putem face
Având în vedere arealul lor natural limitat și natura evazivă, soarta elefantului de Borneo a trecut relativ neobservată timp de mulți ani. Începând cu anii 2000, însă, grupurile de conservare au început să ajungă în Borneo pentru a gestiona proiecte precum urmărirea prin satelit, pentru a înțelege mai bine mișcările subspeciilor și utilizarea habitatelor lor forestiere.
Un program condus de medicul veterinar Cheryl Cheah, Unitatea de Conservare a Elefanților de la WWF-Malaysia și Departamentul Forestier al Statului Sabah a reușit să atașeze coliere prin satelit la cel puțin 25 de elefanți din diferite turme între 2013 și 2020. Pe baza acestei cercetări, organizațiile locale pot face recomandări pentru gestionarea corespunzătoare a pădurilor elefanților, identificarea coridoarelor sălbatice și menținerea celor mai critice zone de habitat forestier.
De asemenea, chiar dacă elefanții nu sunt ținta braconierilor, nu este neobișnuit ca aceștia să se prindă în capcane sau gropi plasate în rezervațiile forestiere învecinate cu plantațiile, destinate mistreților și căprioarelor. Dacă elefanții nu sunt tratați suficient de devreme, rănile provocate de capcane pot duce la infecții severe și pot cauza o moarte lentă și dureroasă.
O modalitate de a combate această amenințare este prin efectuarea de operațiuni anti-capcane în habitatele elefanților, exact ceea ce a făcut WWF-Malaysia în 2018, după ce peste 25 de decese de elefanți au fost raportate doar în prima jumătate a anului – mai multe dintre ele din cauza rănilor severe provocate de capcane. Organizația a căutat și a îndepărtat platforme de vânătoare ilegale, capcane și gropi în pădurile din apropierea plantațiilor, lucrând alături de guvernul local pentru a identifica punctele fierbinți de braconaj.
Oricât de importante sunt studiile științifice de conservare, supraviețuirea pe termen lung a elefantului de Borneo va depinde în mare măsură de gestionarea durabilă a pădurilor și de asigurarea faptului că aceste animale au acces la coridoare sălbatice reîmpădurite pentru a se putea deplasa liber și a evita expunerea la oameni.
Ce puteți face pentru a ajuta elefantul de Borneo
- Donați către organizații precum filiala din Malaysia a World Wildlife Fund pentru a sprijini eforturile de conservare în Borneo.
- Evitați să cumpărați produse noi din lemn și hârtie care ar putea proveni din păduri gestionate nesustenabil. Căutați ștampila Forest Stewardship Council pe aceste tipuri de produse pentru a asigura standarde înalte de sustenabilitate.
- Nu cumpărați produse care conțin fildeș, chiar și piese antice care ar putea preceda interdicțiile stricte privind fildeșul.











