-
De ce hummusul este de obicei vegan
-
Când nu este vegan?
-
Cum să te asiguri că hummusul tău este vegan
-
Întrebări frecvente
Da, hummusul tradițional este vegan și există doar câteva excepții când ingrediente suplimentare fac acest aliment delicios non-vegan.
Hummusul este un sos sau o pastă obținută prin amestecarea sau pasarea năutului gătit, a uleiului de măsline, a sucului de lămâie, a condimentelor și a tahini – un simplu condiment din Orientul Mijlociu făcut din semințe de susan decojite, prăjite și măcinate. Hummusul tradițional conține în general ingrediente toate vegane și nu include produse de origine animală; totuși, diferite combinații de arome pot introduce lactate sau alte ingrediente non-vegane.
Pe măsură ce hummusul continuă să crească în popularitate în lumea occidentală, devine tot mai comun să găsești alte varietăți, în special cele care includ ardei gras roșu, fasole albă, usturoi copt, măsline negre și alte ingrediente pe bază de plante. Chiar mai bine, sosul se potrivește perfect cu gustări și mese vegane, cum ar fi legume crude, wrap-uri, sandvișuri și chiar adăugat deasupra salatelor.
Deși hummusul este aproape întotdeauna vegan în sine, există câteva lucruri de care să fii atent când vine vorba de variante neconvenționale.
PlanetaNoastra Sfat
Atât tahini, cât și năutul (cunoscut și sub denumirea de bob garbanzo) sunt favorite printre vegani și vegetarieni datorită conținutului ridicat de proteine vegetale și abundenței de nutrienți.
Studiile arată că persoanele care consumă năut și/sau hummus au un aport mai mare de fibre alimentare, acizi grași polinesaturați, vitaminele A, E și C, folat, magneziu, potasiu și fier decât non-consumatorii.
De ce hummusul este de obicei vegan
Ingredientele standard folosite pentru a face hummus – năut, tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și uneori usturoi – sunt toate pe bază de plante și în mod natural vegane. Cu toate acestea, odată cu creșterea frecvenței produsului în magazinele alimentare și în meniurile restaurantelor, unele mărci și bucătari încep să experimenteze cu variante mai unice ale hummusului clasic (deși majoritatea acestora sunt, de asemenea, vegane).
Unele mărci populare, cum ar fi Hope Hummus, fac un efort să se asigure că toate produsele lor sunt vegane și nu au fost procesate cu produse de origine animală. O scurtă scanare a listei de ingrediente va fi tot ce ai nevoie pentru a te asigura că hummusul tău este într-adevăr vegan.
Când nu este hummusul vegan?
Fie că este făcut în casă sau cumpărat din magazin, o mână de mărci de hummus pot conține produse lactate precum brânza sau iaurtul – deși este cu siguranță rar. De exemplu, unele mărci pot strecura parmezan în hummusul lor cu aromă de pesto.
Zahărul este un alt ingredient comun care ar putea apărea în rețetele comerciale de hummus. Zahărul din trestie este adesea rafinat folosind un proces de filtrare cu cărbune de oase, pe care mulți vegani îl consideră incompatibil cu preferințele lor alimentare.
Un alt factor la care să fii atent este hummusul cu arome naturale listate ca ingredient, ceea ce poate indica produse care nu sunt potrivite pentru vegani sau vegetarieni, cum ar fi arome pe bază de ouă, lactate, carne, fructe de mare sau carne de pasăre. Căutați eticheta „vegan” pe hummusul vostru în acest caz.
Sabra, de exemplu, este una dintre cele mai comune mărci de hummus găsite în magazinele alimentare. Compania listează unele dintre aromele sale de hummus ca fiind vegane și altele ca fiind pur și simplu vegetariene, făcându-le ușor consumatorilor să verifice ambalajul și să afle dacă varietatea specifică este vegană. Unele arome populare Sabra care sunt vegane includ clasic, jalapeno, lămâie, tapenadă de măsline și usturoi copt. Hummusul mărcii inspirat din Grecia Greek-inspired nu este vegan; conține arome naturale și zahăr non-organic.
Știați că?
Hummusul ar putea fi la fel de bun pentru Pământ pe cât este pentru sănătatea voastră. Împreună cu lintea, mazărea și alte fasole, năutul face parte din categoria leguminoaselor uscate (pulses), fiind o sămânță comestibilă care crește într-o păstaie ca parte a familiei leguminoaselor. S-a demonstrat că leguminoasele uscate joacă un rol semnificativ în rotația culturilor prin fixarea propriului azot din atmosferă și adăugarea de valoare nutritivă solului.
Cum să te asiguri că hummusul tău este vegan
Deși hummusul este de obicei vegan și majoritatea companiilor îl promovează ca atare, câteva merg un pas mai departe și urmează procesul pentru a fi certificați de o organizație oficială precum Vegan Action.
Toată linia de arome de hummus de la Cedar’s Mediterranean Foods, de exemplu, este certificată vegană. Mărci suplimentare pot fi găsite căutând în baza de date a Vegan.org.
Dacă hummusul pe care sunteți interesați să îl gustați conține zahăr, o modalitate sigură de a garanta că ingredientul dulce nu este procesat folosind cărbune de oase este să căutați eticheta „certificat organic”. Conform reglementărilor USDA, zahărul certificat organic nu trebuie filtrat folosind cărbune de oase.
Majoritatea mărcilor populare de hummus, cum ar fi Sabra, Boar’s Head, Hope și Cava, oferă o varietate organică sau se laudă cu o linie întreagă de produse organice.
-
Hummusul se strică?
Majoritatea hummusului rezistă aproximativ o săptămână în frigider după ce a fost deschis; cu toate acestea, este întotdeauna cel mai sigur să verificați eticheta pentru recomandări exacte.
-
Este hummusul fără gluten?
Hummusul care folosește ingrediente tradiționale ar trebui să fie în mod natural fără gluten, deși unii hummus cumpărați din magazin pot fi contaminați încrucișat sau pot folosi conservanți/ingrediente de umplutură care nu sunt considerate fără gluten.
-
Este hummusul de ciocolată vegan?
O varietate populară de hummus care a apărut în ultimii ani este hummusul de ciocolată, majoritatea folosind ingredientele clasice de hummus (năut gătit, ulei, tahini, sare) completate cu zahăr și cacao.
Lucrul important la care să fii atent aici este dacă aceste varietăți adaugă lactate și dacă zahărul este procesat folosind cărbune de oase.
-
Cum să-ți faci propriul tahini?
Hummusul este relativ simplu de făcut și, deoarece nu trebuie conservat sau încorporat în recipiente de plastic precum variantele din magazin, este adesea mai bun pentru mediu să-ți faci propriul.
Dacă nu aveți tahini sau nu îl găsiți la magazinul local, puteți încerca să îl faceți singuri măcinând semințe de susan într-un robot de bucătărie cu puțin ulei până când amestecul atinge o consistență cremoasă.











