-
De ce sunt bomboanele Sour Patch Kids vegane
-
Când bomboanele Sour Patch Kids nu sunt vegane
-
Varietăți vegane de Sour Patch Kids
-
Varietăți non-vegane de Sour Patch Kids
-
Întrebări frecvente
Pentru veganii care speră să se bucure de o bomboană moale și gumoasă, ingredientele contează. Asta pentru că multe bomboane gumate conțin gelatină, un subprodus al industriei cărnii care conferă dulciurilor textura lor masticabilă. Din fericire, aproape toate bomboanele Sour Patch Kids sunt potrivite pentru vegani.
Sour Patch Kids oferă, de asemenea, biscuiți, iaurt și înghețată non-vegană (precum și mixuri de băuturi energizante potrivite pentru vegani) — dar aici ne concentrăm pe bomboanele lor clasice dulci-acrișoare. Află ce îți face buzele să se strâmbe și papilele gustative să saliveze în acest ghid despre bomboanele Sour Patch Kids vegane.
De ce sunt bomboanele sour patch kids vegane
Deoarece bomboanele Sour Patch Kids nu conțin gelatină, singurul ingredient discutabil din punct de vedere vegan este zahărul, pe care veganii stricți îl evaluează în funcție de procesare. În rest, aromele naturale și artificiale, coloranții și agenții de texturizare sunt fie pe bază de plante, fie au fost creați sintetic într-un laborator.
Zahăr
Primul ingredient din Sour Patch Kids este etichetat „zahăr”, ceea ce probabil înseamnă că este un amestec de zahăr din sfeclă și zahăr din trestie. În timp ce zahărul din sfeclă, potrivit pentru vegani, se transformă din legumă în zahăr de masă printr-un singur proces într-o singură rafinărie; zahărul din trestie este procesat secundar cu cărbune de os animal pentru a albi cristalele.
Alimentele care nu specifică clar sursa zahărului conțin, în general, atât zahăr din sfeclă vegan, cât și zahăr din trestie non-vegan. Pentru unii consumatori stricți de alimente pe bază de plante, acest lucru descalifică bomboanele Sour Patch Kids ca fiind potrivite pentru vegani.
Bomboanele Sour Patch Kids conțin și zahăr invertit, un îndulcitor comun în bomboane și băuturi datorită texturii sale fine și solubilității în apă. Zahărul invertit este zahăr de masă ale cărui legături dintre moleculele de glucoză și fructoză au fost rupte printr-o reacție chimică cunoscută sub numele de hidroliză.
Arome naturale și artificiale
Conform legii federale, aromele naturale pot fi derivate din plante, ciuperci sau produse de origine animală care au fost încălzite pentru a extrage compușii lor esențiali. În contrast, aromele artificiale se referă la produse sintetizate din alte substanțe chimice și nu derivă direct din produse de origine animală, ciuperci sau plante.
Având în vedere aromele fructate ale bomboanelor Sour Patch Kids, aromele naturale și artificiale nu conțin produse de origine animală, dar ar fi putut fi derivate din petrol, a cărui ardere și extracție sunt o cauză majoră a încălzirii globale.
Acid tartric
Un acid organic găsit în mod natural în struguri, citrice, banane și tamarind, acidul tartric conferă bomboanelor Sour Patch Kids gustul lor acrișor. Acest ingredient poate părea necunoscut, dar este posibil să fi întâlnit sarea acidului tartric, mai bine cunoscută sub numele de cremă de tartru. Atunci când este amestecat cu bicarbonat de sodiu, acidul tartric devine praf de copt — un agent de dospire comun.
Acid citric
Acidul citric este utilizat în alimentație atât ca conservant, cât și ca aromă naturală. Acest acid organic incolor și slab se găsește în mod natural în citrice precum lămâile și lămâi verzi și are un nivel de pH între 3 și 6.
Citrat de sodiu
Un alt ingredient pentru aroma acră, citratul de sodiu este sarea acidului citric. Citratul de sodiu poate fi folosit și ca conservant.
Coloranți
După cum sugerează și numele, majoritatea coloranților artificiali nu provin din surse naturale și sunt adesea derivați din petrol. Pentru veganii preocupați de mediu, acest lucru ar putea fi suficient pentru a evita alimentele cu coloranți.
Dioxidul de titan, un agent de albire alimentar, este de asemenea listat în coloranții bomboanelor Sour Patch Kids. Acest aditiv alimentar a fost considerat sigur de către FDA, dar un studiu din 2021 din Marea Britanie a concluzionat că dioxidul de titan nu este sigur pentru consum.
Ceară de carnauba
O ceară dură, pe bază de plante, derivată din palmierii brazilieni, ceara de carnauba este vegană. Cu toate acestea, ceara de carnauba ridică îngrijorări legate de sustenabilitate, deoarece extracția cerii poate cauza distrugerea habitatului faunei sălbatice locale și defrișări.
Gumă arabică
Guma arabică apare doar în jeleurile non-vegane Sour Patch Kids. Acest agent de legare conferă bomboanelor și produselor de cofetărie textura lor, uneori în locul gelatinei.
Când bomboanele sour patch kids nu sunt vegane
Doar o singură varietate de bomboane Sour Patch Kids conține produse de origine animală: jeleurile cu aromă de pepene roșu. Alte produse Sour Patch Kids (iaurt, înghețată și biscuiți) conțin ingrediente non-vegane.
Gelatină
Găsită în iaurtul Sour Patch Kids, gelatina este proteina primară din pielea, oasele și țesuturile conjunctive ale animalelor. Gelatina provine din hidroliza parțială a colagenului găsit în resturile din industria cărnii de vită și de porc. De obicei, conferă alimentelor precum bomboanele gumate, bezelele și deserturile o senzație orală potrivită.
Ceară de albine
Ceara de albine este excretată de glandele albinelor lucrătoare femele și recoltată împreună cu coprodușul său, mierea. Un aliment controversat în cercurile vegane, mulți vegani se abțin de la ceara de albine și miere deoarece consideră aceste produse rezultatul muncii forțate a animalelor. Pentru alți vegani, faptul că 35% din aprovizionarea cu alimente la nivel mondial depinde de polenizarea albinelor înseamnă că fac excepții pentru aceste produse de origine animală.
Glazură de cofetărie
La fel ca ceara de albine, glazura de cofetărie este produsă de un alt animal mic: insecta lac. Aceste insecte excretă o rășină care este apoi răzuită de pe copacii unde trăiesc. În timpul recoltării, insectele lac sunt ucise intenționat și neintenționat.
Combinată cu alcool, rășina creează șelac comestibil, care conferă alimentelor un strat superior lucios. Cercetările estimează că sunt necesare aproximativ 50.000 de insecte lac pentru a produce 1 kilogram de șelac comestibil.
Știați că?
Compania mamă a Sour Patch Kids, Mondelez International, a anunțat în 2021 că întreaga sa linie de produse (și lanțurile sale de aprovizionare) va atinge emisii nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050. Compania a semnat Business Ambition for 1.5℃ a Science Based Targets, în conformitate cu Acordul de la Paris, precum și Campa-ania ONU Race to Zero.
Varietăți vegane de sour patch kids
Dacă procesarea zahărului nu vă preocupă, atunci toate aromele bomboanelor clasice Sour Patch Kids acoperite cu zahăr sunt potrivite pentru vegani. Niciuna dintre aceste varietăți nu conține gelatină sau alte produse de origine animală. Acest lucru este valabil și pentru mixurile de băuturi energizante Sour Patch Kids.
- Original
- Pepene roșu
- Fructe de pădure
- Căpșună
- Doar Zmeură Albastră
- Crush Soda Fruit Mix
- Heads, 2 Flavors in One
- Extreme
- Big Kids
- Bunnies Candy, Easter Edition
- Bites Original
- Bites Watermelon
- GHOST BCAA x Sour Patch Kids Watermelon Energy Drink Mix
- GHOST Legend x Sour Patch Kids Redberry Energy Drink Mix
Varietăți non-vegane de sour patch kids
Din păcate, jeleurile Sour Patch Kids conțin mai multe ingrediente non-vegane. Biscuiții, iaurtul și înghețata conțin ingrediente non-vegane mai evidente.
- Jeleuri cu aromă de pepene roșu
- Yoplait Sour Patch Kids Go-Gurt (ambele arome conțin lapte și gelatină)
- Înghețată ușoară & Sorbet (conține lapte și zer)
-
Bomboanele Sour Patch Kids conțin gelatină?
Nu! Niciuna dintre bomboanele Sour Patch Kids nu conține gelatină. Singurul produs Sour Patch Kids care conține este iaurtul Go-Gurt non-vegan.
-
Bomboanele Sour Patch Kids conțin carne de porc?
Niciuna dintre bomboanele Sour Patch Kids nu conține carne de porc. Iaurtul non-vegan Sour Patch Kids Go-Gurt conține gelatină cușer, care este derivată din pește sau surse bovine — niciodată porc.
-
Sunt bomboanele clasice Sour Patch Kids vegane?
Conform definițiilor standard, bomboanele clasice Sour Patch Kids sunt vegane deoarece nu conțin produse de origine animală. Cu toate acestea, zahărul din toate bomboanele Sour Patch Kids a fost probabil, cel puțin parțial, procesat cu cărbune de os animal. Acesta ar putea fi un motiv suficient pentru unii vegani vigilenți să se abțină.











