-
De ce aproape toate sodas sunt vegane
-
Întrebări frecvente
Nimic nu se compară cu gustul unei soda extrem de reci de la dozator. Amestecul acidulat al carbonației se potrivește perfect cu dulceața siropoasă, dar îi lasă și pe vegani să se întrebe dacă nu cumva se ascund produse de origine animală în acea efervescență delicioasă.
În general, soda este considerată un aliment vegan. Acea dulceață zaharată provine adesea din sirop de porumb prietenos cu veganii sau din îndulcitori artificiali. Totuși, unele sodas conțin și zahăr – un aliment pe bază de plante care este procesat în mod obișnuit folosind cărbune de oase, un produs non-vegan.
Află mai multe despre ce se găsește în paharul tău în ghidul nostru despre sodas vegane.
De ce aproape toate sodas sunt vegane
Marea majoritate a ingredientelor dintr-o gamă largă de băuturi răcoritoare sunt pe bază de plante, dar câteva ingrediente îi pun pe gânduri pe vegani. Dincolo de întrebările despre procesarea zahărului, în cazuri rare, sodas pot conține ingrediente suplimentare derivate din animale.
Iată câteva ingrediente comune vegane și non-vegane din cele mai populare mărci de sodas.
Gelatina
Un produs secundar al industriilor cărnii și fructelor de mare, gelatina non-vegană este colagen extras prin fierberea țesuturilor conjunctive ale bovinelor, păsărilor, porcilor și peștelui. Deși neobișnuită și absentă în produsele celor mai populare mărci de sodas, un număr select de băuturi răcoritoare folosesc acest produs animal pentru a stabiliza coloranții alimentari.
Mierea
Mierea este un produs secundar al albinelor. Veganii preocupați de bunăstarea animalelor consideră apicultura o exploatare animală și, prin urmare, se abțin de la miere.
Alți vegani recunosc că munca albinelor generează mult mai mult decât produsele lor secundare. Albinele sunt responsabile pentru polenizarea unei treimi din toată hrana cultivată pentru oameni. Chiar și alimentele pe bază de plante, cum ar fi migdalele și avocado, nu ar exista fără polenizarea comercială a albinelor, punând sub semnul întrebării definiția alimentului vegan.
Zahărul
Zahărul provine din sfeclă de zahăr și trestie de zahăr, ambele pe bază de plante. Din acest motiv, veganii care urmează un stil de viață „practic și posibil” consideră zahărul un aliment acceptabil. Unii adepți stricți, însă, indică procesarea zahărului din trestie ca dovadă că nu tot zahărul este cu adevărat vegan.
Zahărul din trestie este rulat în mod regulat cu cărbune de oase, un produs secundar al industriei cărnii. Singura excepție este zahărul din trestie certificat 100% organic USDA, care este întotdeauna vegan. Deoarece zahărul din sfeclă nu trece printr-un al doilea pas de rafinare, acesta este întotdeauna vegan. În general, alimentele etichetate cu termenul general „zahăr” conțin atât zahăr din sfeclă vegan, cât și zahăr din trestie non-vegan.
Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
Un zahăr adăugat comun în alimentele procesate, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este o familie de siropuri de porumb și cartofi. Acest îndulcitor prietenos cu veganii este procesat de enzime pentru a converti aproximativ jumătate din glucoză în fructoză.
Arome naturale
Aromele naturale sunt derivate din plante, ciuperci sau produse de origine animală. Materialele sunt încălzite, iar compușii lor esențiali sunt extrași pentru a fi adăugați ulterior în alimentele procesate. Datorită aromei dulci, adesea fructate, a băuturilor răcoritoare, aromele naturale din sodas provin din plante și, prin urmare, sunt prietenoase cu veganii.
Arome artificiale
Reglementările federale consideră aromele create în laborator din surse chimice (inclusiv petrol nesustenabil) arome artificiale. La nivel molecular, însă, acești aditivi alimentari sunt imposibil de distins de aromele naturale. Cu excepția cazului în care eticheta soda include o avertizare de alergie la lapte, chiar și „crema” din soda cu aromă de cremă provine din surse sintetice.
Coloranți artificiali
Coloranții artificiali populari, cum ar fi Albastru 1, Galben 5 Lac și 6 Lac, și Roșu 40, sunt derivați din surse pe bază de petrol, punându-i pe gânduri pe unii vegani de mediu.
Colorant caramel
Colorantul caramel este distinct de bomboanele caramel care adesea includ unt și smântână non-vegane. Colorantul provine din zahăr încălzit și apă și este considerat în general vegan.
Carmin
Carminul este un colorant alimentar roșu non-vegan obținut din învelișurile de ceară ale insectelor solzoase coșenile femele. Cererea de carmin în cosmetice și alimente necesită zeci de miliarde de coșenile în fiecare an. Datorită legilor privind etichetarea alergiilor, produsele care conțin fie carmin, fie extract de coșenile trebuie să specifice explicit acest lucru pe etichetă. Este rar să găsești carmin în sodas astăzi, chiar și în variantele colorate în roșu care folosesc cel mai frecvent coloranți artificiali.
Glicerina
Unele sodas conțin glicerină, sau glicerol, listată și ca gumă ester. Acest aditiv alimentar poate proveni atât din surse vegetale, cât și animale, dar, în general, sursele alimentare sunt pe bază de plante. Sursele cosmetice de glicerină provin din grăsimi animale.
Știați că?
Apa îmbuteliată nu este singura sursă de poluare rampantă cu plastic. În 2022, organizația non-profit Break Free from Plastic a numit Coca-Cola cel mai mare poluator cu plastic pentru al cincilea an consecutiv. Pe locul doi se află Pepsi. Cu un an înainte, Coca-Cola a lansat o serie limitată de sticle de plastic aproape 100% pe bază de plante, dar compania nu a pus la dispoziție pentru achiziționare sticlele cu emisii reduse de carbon. Compania a promis, de asemenea, să folosească 50% materiale de ambalare reciclate până în 2030. În mod similar, Pepsi s-a angajat recent să folosească 20% ambalaje reciclate până în 2030.
Dar, așa cum a raportat pe larg PlanetaNoastra, un procent infim de plastic este reciclat, și este necesară o schimbare a culturii de consum pentru a face o diferență în problema plasticului.
-
Consumă veganii soda?
Da! Veganii au opțiunea de a bea aproape orice soda disponibilă comercial. Chiar și veganii care evită zahărul din cauza posibilelor produse animale utilizate în timpul procesării, există soiuri fără zahăr și îndulcite cu sirop de porumb pentru a se potrivi nevoilor lor.
-
Care băuturi răcoritoare nu sunt vegane?
În SUA, aproape toate sodas sunt vegane. Totuși, în Marea Britanie, un ingredient nedezvăluit face Diet Pepsi non-vegană. Similar, câteva produse Coca-Cola din Marea Britanie conțin gelatină de pește.











