Caracatițele sunt minuni cu opt brațe, cu corp moale, din lumea subacvatică. Cu capetele lor mari, rotunde, ochii bulbucați și tentaculele, aceste creaturi marine sunt cunoscute pentru aspectul lor unic, dar trăsăturile fizice pot diferi de la specie la specie.
Caracatițele împărtășesc o clasă (Cephalopoda) cu calmarii și sepia. Ele aparțin ordinului Octopoda, din care există două subordine, Cirrina și Incirrina – prima are o cochilie internă și două aripioare pe cap, în timp ce a doua nu. Există aproximativ 300 de specii cunoscute de caracatițe, majoritatea incirrate.
Aceste unsprezece specii subliniază varietatea, frumusețea și ciudățenia majestuoasei caracatițe.
Caracatița comună
Caracatița comună (Octopus vulgaris) este chintesența moluștei cu opt brațe. Este cea mai studiată dintre toate speciile de caracatițe, probabil în parte pentru că este una dintre cele mai larg răspândite. Caracatița comună poate fi găsită în apele puțin adânci tropicale, subtropicale și temperate, de la estul Atlanticului până la coasta de sud a Africii de Sud.
Deși descrisă ca „comună”, acest animal este extraordinar de inteligent. Se pare că este cel mai inteligent dintre toate nevertebratele, capabilă să rezolve labirinturi și să iasă din containere complexe.
Caracatița de cocos
Caracatița de cocos (Amphioctopus marginatus) este denumită astfel după un comportament neobișnuit: adună coji de nucă de cocos care cad pe plajele mărginite de copaci de pe coasta Pacificului și le folosește ca adăpost. Își va transporta chiar și „comorile” din loc în loc, ținându-le cu cele șase „brațe” în timp ce merge pe fundul oceanului cu cele două „picioare”. Unii cercetători susțin că prin utilizarea cojilor pentru adăpost și apărare, această specie de caracatiță se implică în folosirea uneltelor, deși această noțiune este disputată.
Caracatița gigantică de Pacific
Caracatița gigantică de Pacific (Enteroctopus dofleini) este cea mai mare specie din lume, cântărind până la aproximativ 68 de kilograme și măsurând până la aproximativ 4,6 metri lungime. Este de asemenea cunoscută pentru capacitatea sa de a-și schimba culoarea, o abilitate împărtășită de mulți cefalopode, deși caracatița gigantică de Pacific o face cu un stil aparte. Se poate camufla în mediul înconjurător sau își poate folosi puterile de schimbare a nuanțelor pentru a îndepărta amenințările.
Găsită oriunde, de la bazinele de maree până la aproximativ 2.000 de metri sub suprafața oceanului, specia vânează o varietate de crustacee, pești și alte caracatițe.
Caracatița Dumbo
Caracatița Dumbo (Grimpoteuthis) este de fapt un nume pentru un grup de caracatițe umbrelă de mare adâncime, toate având aripioare care seamănă cu urechile elefantului Dumbo. Aceste aripioare o plasează și în subordinul mai mic Cirrina, deși oamenii de știință spun că caracatița prezintă o postură a corpului încolăcită, spre deosebire de orice alt cirrat.
Caracatițele Dumbo sunt cele care trăiesc la cea mai mare adâncime dintre toate speciile de caracatițe, găsite până la aproximativ 4.000 de metri sub apă. Deși majoritatea sunt destul de mici, unele pot ajunge la aproximativ 1,8 metri. Spre deosebire de alte specii de caracatițe, caracatițele Dumbo nu au saci de cerneală, probabil pentru că nu întâlnesc la fel de mulți prădători la astfel de adâncimi mari.
Caracatița cu inele albastre
Una dintre cele mai uimitoare specii de caracatițe este caracatița cu inele albastre (Hapalochlaena), cunoscută pentru petele sale albastre ca azurul. Dar, deși frumoase, acele inele albastre semnifică pericolul.
Toate caracatițele sunt veninoase, afirmă Ocean Conservancy, dar veninul acesteia este de 1.000 de ori mai puternic decât cianura – și este suficient de puternic pentru a ucide 26 de oameni. Din acest motiv, cele patru specii de caracatițe cu inele albastre sunt printre cele mai periculoase animale din ocean.
Caracatița pitică Atlantică
O caracatiță pitică Atlantică (Octopus joubini) complet dezvoltată are o lungime de doar aproximativ 15 centimetri. Totuși, în ciuda dimensiunii lor mici, specia este incredibil de inteligentă. Folosește scoici și alte obiecte ca locuri de ascuns și folosește nisipul pentru a se camufla.
Este de asemenea un prădător vicios, cunoscut pentru utilizarea radulei sale ascuțite pentru a fora o gaură în cochiliile crustaceelor, apoi scuipând salivă otrăvitoare în interior pentru a-și paraliza victima.
Caracatița mimică
Caracatița mimică (Thaumoctopus mimicus) este una dintre cele mai uimitoare specii de caracatițe datorită abilității sale unice de a imita alte creaturi marine. Prin schimbarea culorii și contorsionarea corpului său, caracatița se poate transforma în până la 15 alte animale (pești leu, meduze, șerpi de mare, creveți, crabi etc.). Face acest lucru pentru a evita potențialii prădători, dar va imita animale și în propriile eforturi de prădare.
Caracatița de recif Caraibian
Mai multe specii de caracatițe sunt cameleoni pricepuți, dar caracatița de recif Caraibian (Octopus briareus) este unul dintre maeștri. Își poate schimba rapid culorile, modelele și chiar textura pielii pentru a se camufla cu mediul înconjurător pe măsură ce se mișcă printre recifele de corali. Abilitatea îi este utilă atunci când se ascunde de pești mari, rechini și alți prădători.
Strict nocturnă, caracatița de recif Caraibian vânează pești și crustacee sub acoperirea întunericului.
Caracatița cu șapte brațe
În ciuda numelui său, caracatița cu șapte brațe (Haliphron atlanticus) are opt brațe. Numele greșit provine de la faptul că masculii au un braț modificat pe care îl folosesc pentru fertilizarea ouălor și care este ținut într-un sac sub ochii lor.
Această specie este similară ca dimensiune cu caracatița gigantică de Pacific, dar ceea ce o diferențiază este faptul că este greu de observat. Locuitoarea adâncurilor oceanice a fost observată doar de câteva ori de cercetători care folosesc submersibile. Într-una dintre acele ocazii, mânca o meduză – o masă neobișnuită pentru o caracatiță, care ar putea oferi o perspectivă asupra modului în care specia supraviețuiește la astfel de adâncimi.
Caracatița cu două pete din California
Această caracatiță colorată are două pete albastre strălucitoare lângă ochi, considerate un mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Locuiește în ape destul de puțin adânci, deoarece îi place să vâneze și să se târască în căutarea prăzii, precum și să se ascundă printre stâncile de pe fundul mării nisipos. Dacă este speriată, se poate deplasa rapid în larg. Este timidă, dar prietenoasă și nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Uneori își schimbă colorația pentru a se camufla, ceea ce înseamnă că aspectul său poate varia de la maro pestriț la gri cu pete galbene. Această caracatiță crește până la aproximativ 90 de centimetri lungime.
Caracatița de pătură
O creatură extrem de neobișnuită, caracatița de pătură își petrece întreaga viață în largul oceanului, unde arată ca o pătură udă plutind în apă, datorită unei membrane care îi conectează brațele. Poate cel mai curios fapt este discrepanța de dimensiune între masculi și femele. Femelele cresc până la aproximativ 2 metri, în timp ce masculii rămân doar aproximativ 2,5 centimetri în dimensiune. Se împerechează atunci când masculul își secretă sperma într-un braț detașabil, pe care apoi îl introduce în femelă înainte de a muri.
Cât de inteligente sunt caracatițele?
Caracatițelor le-ar putea lipsi oasele, dar cu siguranță nu le lipsesc creierele. Ele sunt cele mai inteligente nevertebrate din lume. Cum știm? Iată dovezile:
- Caracatițele folosesc unelte, cum ar fi cojile de nucă de cocos pentru adăpost și tentaculele de meduză pentru apărare.
- Experții cred că pot recunoaște indivizi din afara propriei specii, inclusiv oameni.
- Lucrează cu alte specii, cum ar fi bibanii de recif (groupers), pentru a vâna.
- Excelează la puzzle-uri, cum ar fi desurubarea capacelor de la borcane și introducerea obiectelor în formă de L prin deschideri mici, pătrate.
- Caracatițele pot reține informații timp de câteva luni.
- Sunt creaturi emoționale, capabile să simtă afecțiune și entuziasm.











