De ce elefanții indieni sunt pe cale de dispariție

În Acest Articol


  • Amenințări
  • Ce Putem Face

Elefanții indieni, o subspecie a elefanților asiatici, sunt considerați pe cale de dispariție din 1986. În timp ce elefantul de Sumatra și elefantul de Sri Lanka trăiesc doar în pădurile de câmpie din Sumatra și, respectiv, în zonele uscate din Sri Lanka, elefantul indian are cea mai extinsă zonă de răspândire și reprezintă majoritatea elefanților rămași pe continentul asiatic. Unii experți consideră elefantul de Borneo— găsit exclusiv pe insula Borneo — ca fiind o a patra subspecie de elefant asiatic.

Mai există doar un număr estimat de 20.000 până la 25.000 de elefanți indieni rămași în sălbăticie, iar populația globală se crede că este în scădere. Acest articol discută amenințările cu care se confruntă elefanții indieni și ce se face pentru a proteja populația rămasă.

Amenințări

Elefantul indian este amenințat în principal de pierderea, degradarea și fragmentarea habitatului. Subspecia este, de asemenea, vulnerabilă la probleme crescute legate de conflictul cu oamenii și braconajul ilegal.

Pierderea și fragmentarea habitatului

Pierderea habitatului este considerată pe scară largă cea mai mare amenințare pentru elefanții indieni. Creșterea economică recentă și dezvoltarea ulterioară crescută în Asia sunt cauzele principale ale acestei pierderi de habitat.

De la extinderea așezărilor umane și a mineritului până la conversia terenurilor în plantații și infrastructură liniară, multe activități pot bloca rutele migratoare ale elefanților și îi pot împinge în subpopulații mai mici. Atunci când animalele sunt forțate să trăiască în buzunare mai mici de populații, ele riscă să piardă diversitatea genetică și au șanse mai mari să moară din cauza bolilor și a dezastrelor naturale.

În India, elefanții s-au confruntat cu o scădere a populației de 70% în ultimii 60 de ani. Luând în considerare proiecțiile privind schimbările climatice, oamenii de știință prevăd că populația de elefanți din țară ar putea pierde peste 40% din habitatul său până în 2070.

Conflictul om-elefant

Pe măsură ce elefanții își pierd habitatele din cauza așezărilor umane și a dezvoltării, interacțiunile dintre oameni și elefanți cresc, de asemenea. Populațiile de elefanți, în special cele care trăiesc în afara zonelor protejate, rătăcesc pe terenurile agricole în căutarea hranei și provoacă pierderi de culturi sau proprietăți.

Mai rău, aceste impacturi pot determina fermierii și locuitorii să riposteze împotriva elefanților dacă cred că bunurile lor sunt în pericol. S-au folosit otravă sau alte metode letale.

Capturarea ilegală

Din punct de vedere istoric, elefanții indieni erau capturați din sălbăticie pentru a fi folosiți în industria forestieră, cel mai faimos în Thailanda. Când exploatarea forestieră a fost interzisă oficial în țară în 1989, mii de elefanți domesticiți și proprietarii lor au rămas fără loc de muncă. Acest lucru i-a condus în industria turismului, care includea activități precum plimbări pe elefanți sau spectacole de circ.

Studiile arată că elefanții capturați din sălbăticie au o durată de viață semnificativ mai scurtă, în medie cu până la șapte ani mai puțin decât a elefanților născuți în captivitate. Elefanții care sunt prinși în sălbăticie pentru uz industrial sunt de obicei supuși unui tratament mai aspru, în funcție de vârsta și personalitatea lor, dar toți elefanții se confruntă cu cel mai mare risc de deces în anul imediat următor capturării.

Alte studii au constatat că prinderea din sălbăticie are efecte negative pe termen lung asupra succesului reproductiv al femelelor de elefant indian.

Deși țări precum India, Vietnam și Myanmar au interzis complet capturarea elefanților sălbatici și a puilor de elefant în orice scop, braconajul ilegal încă se întâmplă în aceste și în alte națiuni unde trăiesc elefanții indieni. Elefanții tineri și puii sunt cei mai valoroși, iar procesul ucide de obicei mamele sau alte femele în timp ce încearcă să-și protejeze puii. Deși elefanții africani sunt mai bine cunoscuți pentru braconajul de fildeș, masculii de elefant asiatic cu colți sunt, de asemenea, braconați în unele zone.

Știai că?

  • Elefanții indieni ajută ecosistemele prin dispersarea semințelor germinative și crearea de căi prin pădurile dense pentru alte animale sălbatice în timp ce se hrănesc și rătăcesc.
  • Oamenii au avut o relație culturală strânsă cu elefanții asiatici de secole, aceștia jucând de mult timp un rol important în patrimoniul religios și artistic al popoarelor care împart peisajul cu ei.
  • Elefanții sunt, de asemenea, excepțional de inteligenți, sociali și animale cu o complexitate emoțională, cu o capacitate dovedită de empatie și conștientizare de sine.

Ce putem face

În locurile unde exploatarea forestieră a fost ilegalizată, organizații precum Save Elephant Foundation oferă adăposturi elefanților și îngrijitorilor lor pentru a-i împiedica să cerșească pe stradă, să fie folosiți pentru plimbări sau spectacole de circ. Unul dintre cele mai cunoscute, Elephant Nature Park, situat în nordul Thailandei, oferă servicii de salvare și reabilitare pentru peste 100 de elefanți simultan.

În părți din Myanmar, echipe de rangeri lucrează pentru a proteja și co-gestiona populațiile de elefanți sălbatici împreună cu Wildlife Conservation Society. Ei folosesc un instrument de monitorizare și raportare spațială (sau SMART), un software bazat pe sisteme informatice geografice și un protocol de patrulare utilizat pentru a colecta, gestiona, analiza și raporta sistematic datele colectate în timpul patrulării în păduri.

Cu SMART, administratorii parcurilor pot desfășura strategic rangeri în zone cu risc crescut de braconaj sau alte activități ilegale, pot gestiona eforturile și pot organiza resursele.

Salvați elefantul indian

  • Donați către organizații caritabile care susțin direct conservarea elefantului indian, cum ar fi Save Elephant Foundation din Thailanda.
  • Practicați întotdeauna turism sustenabil atunci când călătoriți în țări unde trăiesc elefanții indieni. Elefanții care sunt ținuți pentru divertisment (cum ar fi plimbările turistice) trăiesc adesea în condiții severe de cruzime.
  • Împărtășiți cunoștințele despre elefanți cu familia și prietenii și sprijiniți interdicțiile împotriva braconajului și a comerțului cu fildeș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top