De ce leoparzii de Amur sunt pe cale de dispariție și ce putem face

Leoparzii de Amur, o subspecie de leopard găsită în Orientul Îndepărtat rus și în nord-estul Chinei, sunt considerați critic pe cale de dispariție, în principal datorită numărului redus al populației și fragmentării acesteia.

Aceste animale incredibile s-au adaptat la pădurile temperate din Orientul Îndepărtat. Asemenea leoparzilor africani, subspecia de Amur poate alerga cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră și sunt creaturi agile, solitare. Sunt distinctivi prin blana pală și rozetele întunecate, distanțate, cu inele groase, neîntrerupte.

Deși au existat rapoarte recente despre creșterea numărului de leoparzi în China și Rusia, cea mai recentă evaluare a Listei Roșii a IUCN a Speciilor Amenințate din 2020 a estimat că mai puțin de 60 de indivizi au mai rămas în sălbăticie, cu o tendință descendentă. Alte studii plasează populațiile globale între optzeci și chiar în sute, semnalând că leoparzii de Amur au înregistrat o ușoară creștere a numărului, în ciuda faptului că se află în pragul extincției. Cu toate acestea, chiar dacă subspecia se recuperează, experții avertizează că situația rămâne critică.

Amenințări

Asemenea altor subspecii de leopard, leoparzii de Amur sunt amenințați de braconaj, persecuție, fragmentarea habitatului, recoltarea excesivă pentru uz ceremonial, declinul surselor de pradă și vânătoarea de trofee prost gestionată.

Chiar dacă leoparzii de Amur se găsesc pe o suprafață mare de-a lungul pantelor estice ale Munților Manciuriei de Est, care separă China și Rusia, se crede că numărul lor este foarte redus.

Braconajul

Blănurile groase și frumoase care îi ajută pe leoparzii de Amur să supraviețuiască climei aspre din arealul lor atrag și braconierii, deoarece pot fi vândute la prețuri cuprinse între 500 și 1.000 de dolari în Rusia. Mai rău, zonele lor forestiere coincid adesea cu agricultura și satele, făcându-i atât mai accesibili pentru braconaj, cât și predispuși la competiția cu vânătorii umani pentru speciile lor de pradă.

Cercul vicios continuă atunci când leoparzii înfometați se aventurează în ferme în căutare de hrană, rezultând conflicte cu oamenii care pot duce la uciderea de răzbunare sau preventivă de către fermierii care încearcă să-și protejeze animalele.

Toate subspeciile de leopard, inclusiv leopardul de Amur, sunt incluse în Anexa I a Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică (CITES), ceea ce înseamnă că sunt considerate printre cele mai periclitate animale și plante enumerate de CITES. Ca atare, CITES interzice orice comerț internațional cu leoparzi de Amur, cu excepția cazului în care scopul importului nu este comercial (de exemplu, pentru cercetări științifice).

Lipsa prăzii

Leoparzii de Amur sunt amenințați de vânătoare nu doar direct pentru părțile lor corporale, ci și indirect prin vânătoarea nereglementată a speciilor lor de pradă, cum ar fi căprioarele și alte ungulate.

Leoparzii de Amur nu sunt deosebit de pretențioși – atunci când vânatul mai mare, cum ar fi cerbii, elanii și mistreții, nu este disponibil, recurg uneori la vânătoarea de mamifere mai mici, cum ar fi iepurii, păsările și șoarecii, toate reprezentând specii importante de pradă ale căror numere perturbate pot dezechilibra cu ușurință un ecosistem prosper.

Pe lângă oameni, tigrii siberieni sunt singurii prădători ai leoparzilor de Amur și vor elimina rapid populațiile de leoparzi dacă numărul prăzii este scăzut (mai ales în lunile de iarnă).

Pierderea și fragmentarea habitatului

La apogeul înregistrărilor, arealul istoric al leopardului de Amur a atins 361.752 km pătrați la nivel global, dar a scăzut la 27.788 de kilometri pătrați până în anii 1970, în parte din cauza exploatărilor forestiere, incendiilor de pădure și conversiei terenurilor pentru agricultură. Arealul său actual este de aproximativ 10.708 km pătrați în nord-estul Chinei și Orientul Îndepărtat rus, ceea ce constituie doar 2,96% din arealul său istoric.

Incendiile forestiere sunt deosebit de problematice, deoarece înlocuiesc adesea pădurile mature cu pajiști deschise, pe care leoparzii tind să le evite.

Dimensiunea redusă a populației sălbatice pe care a experimentat-o leopardul de Amur este o amenințare în sine, de asemenea, deoarece îi face mai vulnerabili la consangvinizare, ceea ce, la rândul său, poate duce la probleme genetice și rate reduse de fertilitate.

Ce putem face

În general, arealul potențial pentru leoparzii de Amur este vast, și există o cantitate substanțială de habitat disponibil în anumite părți ale Rusiei și Chinei care ar fi potrivită pentru leopardul de Amur. Limitarea vânătorii și braconajului speciilor de pradă și gestionarea practicilor de exploatare forestieră nesustenabilă ar putea fi cheia protejării leopardului de Amur pe termen lung.

În 2012, leoparzii de Amur au avut o mare victorie prin înființarea unei noi zone protejate în Rusia, numită Parcul Național Țara Leopardului, care se întinde pe aproape 263.046 de hectare, incluzând zonele de reproducere ale leopardului de Amur și 60% din habitatul său rămas.

Un studiu din 2018 realizat de oameni de știință din China, Rusia și Statele Unite a estimat numărul populației la 84 de leoparzi de Amur rămași în arealul lor de-a lungul graniței sudice a Rusiei și a provinciei Jilin din China. În timp ce estimările anterioare se bazau pe urmele lăsate în zăpadă și, prin urmare, erau mai greu de interpretat, studiul din 2018 a colectat informații de la camere capcană de pe ambele părți ale graniței chinezo-ruse între 2014 și 2015. În mod uimitor, aproximativ o treime dintre leoparzii de Amur au fost fotografiați pe ambele părți ale graniței, indicând faptul că animalele se mișcau între cele două țări mai des decât credeau cercetătorii anterior.

Un alt studiu din 2020 a constatat că populația de leoparzi de Amur, acum concentrată în principal în Platoul Loess central din nordul Chinei, a crescut de la 88 în 2016 la 110 în 2017 – un salt incredibil de 25% într-un singur an. Creșterea a fost atribuită parțial nou-înființatului Parcul Național Țara Leopardului, care a ajutat la protejarea habitat neprotejat anterior și la crearea unei forțe pentru cercetarea leopardului de Amur.

Salvați leopardul de Amur: Cum puteți ajuta

  1. Adoptați simbolic un leopard de Amur prin World Wildlife Fund. Fondurile sunt destinate înființării unităților anti-braconaj și dezvoltării programelor educaționale pentru a demonstra importanța animalului în arealul său nativ.
  • Deși s-ar putea să nu vă puteți implica direct în conservarea leopardului de Amur în China sau Rusia, luați în considerare alăturarea unui grup care ajută la susținerea protecției lor. Societatea pentru Conservarea Vieții Sălbatice reunește o serie de organizații rusești și internaționale care desfășoară cercetări ecologice, proiecte de monitorizare a populației și participă la protecția faunei sălbatice și a habitatelor pe teritoriul leopardului de Amur.
  • Dacă călătoriți în Asia de Est, contribuiți la stoparea comerțului ilegal cu animale sălbatice alegând produse ecologice sustenabile. De exemplu, întrebați întotdeauna vânzătorul de unde provine produsul și din ce este făcut înainte de a cumpăra suveniruri.
  • Acasă, folosiți produse din lemn certificate, cum ar fi cele cu sigiliul Forest Stewardship Council , pentru a vă asigura că nu susțineți exploatarea forestieră ilegală sau nesustenabilă.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top