Sunt covrigii vegani? Ghidul veganului pentru covrigi

În acest articol


  • De ce mulți covrigi sunt vegani
  • De ce unii covrigi nu sunt vegani
  • Tipuri comune de covrigi vegani
  • Tipuri de covrigi non-vegani
  • Întrebări frecvente

Nu este nimic comparabil cu textura densă și elastică a covrigilor. În forma lor cea mai simplă, covrigii sunt vegani, făcuți doar din făină, apă, drojdie și sare. Însă alte ingrediente non-vegane — inclusiv lactate, miere și ouă, alături de produse de origine animală mai puțin ușor de identificat — apar frecvent în covrigii produși comercial. 

Învățați să descifrați eticheta de pe punga de covrigi din magazin folosind ghidul nostru pentru covrigii pe bază de plante.

De ce mulți covrigi sunt vegani

Datorită ingredientelor lor simple de bază, majoritatea covrigilor se potrivesc perfect într-o dietă pe bază de plante. Pe lângă utilizarea drojdie pentru a dospi (sau a crește) aluatul, unii covrigi vegani folosesc un starter de aluat acru. Există, de asemenea, covrigi vegani de secară și pumpernickel, precum și covrigi vegani vopsiți în toate culorile curcubeului. 

Covrigii pot conține adesea un îndulcitor, cum ar fi melasa (sau miere sau zahăr non-vegan) și alți emulgatori și conservanți. Agenți de îngroșare precum gumă xantan, gumă guar și amidon de tapioca, care sunt prietenoase cu veganii, sau alte enzime sunt, de asemenea, destul de comune. În general, cu cât covrigul este mai puțin procesat, cu atât sunt mai mari șansele să fie vegan.

De ce unii covrigi nu sunt vegani

Deși majoritatea covrigilor sunt complet pe bază de plante, unele rețete adaugă produse de origine animală pentru a obține arome și texturi diferite. Unele sunt destul de ușor de observat — precum oul din covrigii cu ou sau felia de brânză prăjită pe un covrig cu jalapeño. Dar altele sunt mai dificile.

Luați, de exemplu, l-cisteina, un balsam pentru aluat. Niciodată nu ați ști din nume că este un produs secundar al industriei avicole.

Ingrediente non-vegane mai comune își fac, de asemenea, drum în covrigii dulci, unde rețeta înlocuiește apa cu lapte sau când laptele este folosit pentru o glazură de cofetărie, cum ar fi bucățele de ciocolată sau toppingul de scorțișoară crocantă.

Ceea ce umpleți covrigul contează, de asemenea. Sigur, o cremă bună va apărea aproape întotdeauna la un brunch cu covrigi, dar cu excepția cazului în care brânza cremă este pe bază de plante, veți mânca covrigul doar cu legume.

Miere

Un ingredient controversat în comunitatea vegană, mierea provine de la animale mici: albinele. Veganii preocupați de bunăstarea animalelor consideră producția de miere de către albine exploatare animală și, prin urmare, se abțin de la ea. 

Deși mai puțin discutat, acest raționament se poate extinde la migdale și avocado, care nu ar exista la scară comercială dacă albinele melifere nu ar fi disponibile pentru polenizare. De fapt, o treime din toată hrana cultivată pentru oameni necesită albine pentru a crește. 

L-cisteina

Procesată din pene de pui și curcan, l-cisteina este făcută din aceleași proteine care formează unghiile și părul (deși zvonul că o parte din l-cisteină provine din păr uman este foarte probabil fals). Acest balsam pentru aluat apare în multe produse de panificație procesate comercial, inclusiv covrigi.

Lecitina

De asemenea, un agent de ameliorare a aluatului, lecitina ajută la amestecarea uleiului și a apei pentru a oferi o consistență mai moale. Lecitina este adesea derivată din soia prietenoasă cu veganii, dar poate proveni și din ouă. 

Mono- și digliceride

Acești acizi grași provin, în general, din uleiuri vegetale, inclusiv palmier și soia, dar pot fi derivați și din surse animale. Ele oferă alimentelor procesate o textură mai bună și ajută la creșterea termenului de valabilitate. Le puteți vedea listate ca:

  • Esteri de mono- și digliceride
  • Mono- și digliceride etoxilate
  • Monoacilglicerol și diacilglicerol (MAG și DAG)
  • Ulei de diacilglicerol
  • DATEM

Zahărul

Zahărul poate proveni din două surse: sfeclă de zahăr și trestie de zahăr. Zahărul obținut din sfeclă este prietenos cu veganii, deoarece nu necesită o a doua rafinare ca zahărul din trestie. În timpul celei de-a doua etape de procesare, zahărul din trestie este filtrat cu cărbune de os non-vegan pentru a produce cristale de zahăr mai albe. 

Dacă zahărul nu distinge sursa sa, este probabil un amestec de zahăr din sfeclă și din trestie. Din acest motiv, unii vegani nu consumă niciun fel de zahăr. Cu toate acestea, mulți vegani care se concentrează pe ceea ce este „practic și posibil” consideră zahărul un aliment prietenos cu veganii.

Știați că?

Grâul este a treia cea mai mare cultură din S.U.A., fiind depășit doar de soia și porumb. Acest lucru înseamnă că cultivarea grâului va trebui să joace un rol viitor în recoltarea sustenabilă. Cercetările indică faptul că intercultivarea grâului cu porumb (alături de alte câteva tactici) poate îmbunătăți producția de grâu și poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu această cereală.

Tipuri comune de covrigi vegani

Covrigii vegani vin într-o varietate de arome și stiluri, cu semințe, nuci, condimente, ierburi, fructe și legume adăugate. 

  • Simplu
  • Cu susan
  • Cu mac 
  • Everything (cu de toate)
  • Integral
  • Cu sare
  • Cu scorțișoară și stafide
  • Cu ceapă
  • Cu usturoi
  • Cu bucățele de ciocolată
  • Cu afine
  • Multicereale (poate conține miere)

Tipuri de covrigi non-vegani

Uneori covrigii non-vegani se explică de la sine, dar alteori ingredientele de origine animală apar acolo unde vă așteptați mai puțin. De fapt, unele covrigării periază toți covrigii cu albuș de ou. Asigurați-vă că citiți eticheta sau întrebați vânzătorul înainte de a cumpăra pentru a vă asigura că covrigul nu conține produse de origine animală.

  • Cu ou (adesea include și zahăr)
  • Cu brânză Asiago
  • Cu Jalapeño Cheddar
  • French toast (probabil conține ouă, lactate și zahăr)
  • Cu miere și grâu integral
  • Cinnamon Crunch (probabil conține lactate)
Întrebări frecvente
  • Covrigii conțin ou?

    Cu excepția cazului în care este un covrig cu ou, identificat prin culoarea sa galbenă distinctivă, șansele ca covrigul dumneavoastră să conțină ouă sunt mici. Totuși, unii covrigi de patiserie vor include ouă pentru o textură mai ușoară.

  • Sunt covrigii Starbucks vegani?

    Da! Toate cele trei sortimente de covrigi Starbucks — simplu, cu scorțișoară și stafide și everything — sunt prietenoase cu veganii (deși cel cu scorțișoară și stafide conține zahăr).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top