Cum să supraviețuiești unui atac de urs

În acest articol


  • Urși bruni
  • Urși negri
  • Urși polari
  • Alți urși

Urșii nu vor să atace oamenii. Îi ucidem mult mai des decât ne ucid ei pe noi, și mulți urși par să fie conștienți de acest raport. Când atacă, de obicei se întâmplă fie pentru că erau înfometați, fie speriați brusc.

Cu toate acestea, în ciuda ezitării lor, atacurile au crescut în multe părți ale lumii. Parcul Național Yellowstone a înregistrat o creștere a conflictelor dintre oameni și urși în ultimii ani, de exemplu, incluzând două atacuri fatale în 2011 (primele în 25 de ani în parc) și un altul în 2015. În iunie 2016, un ciclist a fost ucis de un urs grizzly chiar la sud de Parcul Național Glacier din Montana. Oficialii din domeniul faunei sălbatice se confruntă cu probleme similare în SUA și Canada, precum și în alte țări precum Japonia și Rusia. Acest lucru a fost legat de o varietate de factori, inclusiv pierderea habitatului, intruziunea umană, lipsa hranei și schimbările climatice.

Comportamentul ursului este încă puternic influențat de biologie și educație: urșii negri americani sunt relativ docili și sperioși, de exemplu, în timp ce urșii polari sunt mai agresivi și mai predispuși să vadă oamenii ca pradă. Totuși, încercarea de a înțelege pe deplin orice atac de urs este o sarcină descurajantă și, din moment ce nu putem comunica intențiile noastre pașnice urșilor, este în general mai sigur să stăm pur și simplu departe.

Cu toate acestea, întâlnirile ocazionale sunt inevitabile. Majoritatea oamenilor sunt la fel de surprinși să vadă un urs pe cât este ursul să-i vadă pe ei, iar interacțiunile ulterioare sunt adesea pline de neînțelegeri. Specia, perioada anului și alte detalii dictează cel mai bun răspuns, dar iată o prezentare generală a modului de a gestiona aceste întâlniri descurajante:

Urși bruni

Urșii bruni (cunoscuți și sub numele de urși grizzly) sunt cea mai răspândită specie de urs din lume, întâlnită în mare parte din Eurasia și nord-vestul Americii de Nord. Sunt în general mai mari și mai agresivi decât urșii negri, dar culoarea singură nu este o metodă fiabilă de a-i diferenția. Observați și dimensiunea ursului și căutați o cocoașă musculară în partea superioară a spatelui, o trăsătură specifică urșilor bruni. De asemenea, amintiți-vă unde vă aflați — teritoriul urșilor grizzly este extins în Europa, Asia și Canada, dar în SUA este limitat la Alaska și părți din Idaho, Montana, Washington și Wyoming.

Conflictele cu urșii grizzly nord-americani au crescut în SUA, în parte datorită creșterii populațiilor de urși grizzly și umane și în parte din cauza lipsurilor de hrană pe care unii oameni de știință le atribuie încălzirii globale. Dar schimbările climatice ar putea extinde și arealul urșilor grizzly, posibil chiar în habitatul urșilor polari.

Dacă întâlniți un urs brun, țineți cont de aceste sfaturi:

  • Purtați întotdeauna spray pentru urși. Acesta este un element obligatoriu în teritoriul urșilor grizzly, de preferință într-un toc sau buzunar frontal, deoarece veți avea doar câteva secunde să îl folosiți. (Spray-ul pentru urși poate fi de fapt mai util decât o armă pentru urșii grizzly, deoarece unul sau două gloanțe s-ar putea să nu oprească un adult complet dezvoltat suficient de repede.)
  • Nu fiți furiși. Dacă credeți că în zonă sunt urși, vorbiți, cântați sau scoateți alte zgomote pentru a le semnala că sunteți și voi acolo — fără să îi speriați. Dacă vedeți un urs care nu vă vede, nu îl deranjați.
  • Nu îi ademeniți. Alimentele și gunoiul lăsate nesupravegheate sunt magneți siguri pentru urși, chiar dacă sunt legate. Încercați să produceți minim de deșeuri atunci când campați sau faceți drumeții și asigurați cu grijă toate alimentele și gunoiul (recipientele speciale pentru urși sunt obligatorii în unele parcuri). Urșii pot fi atrași și de câini, așa că ar putea fi înțelept să lăsați animalele de companie acasă.
  • Nu fugiți. Dacă vă întâlniți cu un urs grizzly, stați drept, păstrați-vă calmul și îndreptați încet mâna către spray-ul pentru urși. Nu vă îngrijorați dacă ursul se ridică în două picioare — asta înseamnă de obicei doar că este curios. Dați înapoi încet, dacă puteți, rămânând pregătit să folosiți spray-ul. Dacă ursul vă urmează, opriți-vă și stați pe loc.
  • Țintiți și pulverizați. Cea mai bună distanță pentru a pulveriza un urs în atac este de aproximativ 12 până la 15 metri. Ideea este să creați un zid de spray cu piper între dumneavoastră și urs.
  • Cădeți la pământ. Dacă ursul continuă să atace, cădeți și încrucișați-vă degetele peste ceafă pentru a vă proteja. Protejați-vă abdomenul stând întins pe jos sau asumându-vă o poziție fetală, cu genunchii strânși sub bărbie. Nu vă mișcați.
  • Jucați pe mort. Chiar dacă ursul începe să atace, probabil că încearcă să vă neutralizeze ca amenințare. Și din moment ce nu îl veți putea niciodată depăși la fugă sau la forță, prefacerea morții este cea mai bună șansă în acest moment. Chiar dacă pleacă, nu vă ridicați. Urșii grizzly sunt cunoscuți pentru faptul că zăbovesc și se asigură că sunteți morți, așa că rămâneți la pământ cel puțin 20 de minute.
  • Loviți-l în nas sau în ochi. Acest lucru ar putea zădărnici un atac de urs grizzly, dar luptați-vă doar ca ultimă soluție. Prefacerea morții este strategia preferată în cazul urșilor grizzly. Totuși, dacă reușiți să vă eliberați, dați înapoi încet; tot nu fugiți.

Urși negri

Cele două tipuri majore de urși negri, americani și asiatici, sunt separate de Oceanul Pacific, dar sunt totuși mai strâns înrudiți între ei decât cu urșii bruni cu care își împart habitatele. Ursul negru american (în imagine) este cel mai mic și mai comun urs din America de Nord, cu aproximativ 900.000 exemplare răspândite de la Alaska la Atlantic, în timp ce urșii negri asiatici (întâlniți în China, Japonia, Coreea și Rusia) sunt mai amenințați, atât de defrișări, cât și de practica controversată a „fermelor de urși”.

Urșii negri americani atacă ocazional oamenii, dar din moment ce sunt mai mici, mai rapizi și mai buni cățărători decât urșii grizzly, de obicei ar prefera să fugă decât să lupte. Urșii negri asiatici, pe de altă parte, sunt mai predispuși să atace oamenii, o problemă pe care oamenii de știință spun că s-ar putea agrava odată cu schimbările climatice.

Dacă întâlniți un urs negru, țineți cont de aceste sfaturi:

  • Fiți conștient de prezența urșilor. În general, luați aceleași precauții pe care le-ați lua în teritoriul urșilor grizzly: purtați spray pentru urși în zonele unde urșii negri sunt activi, păstrați mâncarea și gunoiul împachetate și faceți zgomot când mergeți prin pădure pentru a nu surprinde urși ascunși.
  • Stați pe loc. Urșii negri sunt mai puțin agresivi decât urșii grizzly, așa că, atâta timp cât demonstrați că sunteți mari și zgomotoși, de obicei vă vor lăsa în pace. Strigați, fluturați din brațe și creați agitație. Folosiți bețe sau alte obiecte pentru a părea chiar mai mare. Și, la fel ca în cazul urșilor grizzly, nu fugiți niciodată de un urs negru. Adesea efectuează atacuri simulate, iar cea mai bună strategie este să rămâneți pe loc cu spray-ul pentru urși pregătit să fie folosit dacă ursul se apropie prea mult.
  • Rămâneți pe pământ. Nu vă urcați niciodată într-un copac pentru a scăpa de un urs negru. Sunt excelenți cățărători și tind să urmărească orice cred că fuge, așa că există o șansă mare să vă prindă în copac.
  • Folosiți spray-ul pentru urși. Poate ajuta, dar nu este la fel de critic ca în cazul urșilor grizzly. Totuși, se aplică același principiu: încercați să pulverizați când ursul este la 12 până la 15 metri distanță, creând un zid de spray cu piper în fața dumneavoastră.
  • Luptați-vă. Cu excepția cazului în care sunteți fizic incapabil, este adesea mai bine să vă apărați împotriva unui urs negru decât să vă ghemuiți la pământ. Continuați să faceți zgomot și să păreți mare pe tot parcursul întâlnirii, dar dacă ajungeți la distanță scurtă, folosiți orice obiect din apropiere ca armă pentru a respinge ursul. Dacă nu găsiți nimic util, loviți-l pe urs cu pumnii sau picioarele în nas. Faceți tot ce este necesar pentru a-l speria, dar concentrați-vă pe zone sensibile care probabil vor provoca o reacție imediată. Încercați să creați spațiu între dumneavoastră și urs, dar nu fugiți niciodată — faceți-l pe urs să facă asta.

Urși polari

Urșii polari nu sunt doar cei mai mari urși vii; sunt și cei mai mari dintre toți carnivorii terestri. Nu sunt la fel de omnivori ca alți urși, hrănindu-se în schimb în principal cu foci și pești. Acumulează multă grăsime din această dietă, depozitată pe corpul lor robust pentru a rezista iernii amare din Arctica. Oamenii nu sunt la înălțimea niciunui urs într-o confruntare directă, dar cu urșii polari competiția este deosebit de dezechilibrată. De asemenea, sunt mai puțin obișnuiți să vadă oameni și sunt mai predispuși să ne vadă ca pradă. Dar trăiesc în izolare relativă în Arctica și sunt suficient de reclusivi încât atacurile asupra oamenilor sunt rare.

Relația s-a deteriorat recent din cauza efectelor schimbărilor climatice, deoarece încălzirea Arctică înseamnă mai puțină gheață marină, pe care urșii polari o folosesc ca platforme pentru a vâna foci. Urșii polari înfometați merg acum mai departe spre interior pentru hrană, un obicei care îi pune din ce în ce mai mult în conflict cu oamenii.

Dacă întâlniți un urs polar, țineți cont de aceste sfaturi:

  • Mult noroc. Urșii polari sunt cei mai mari urși de pe Pământ și sunt mult mai greu de speriat decât urșii bruni sau negri. Cea mai bună strategie este să evitați să-i întâlniți în primul rând.
  • Nu acționați ca o pradă. Acesta este un sfat bun pentru orice întâlnire cu un urs, dar mai ales cu urșii polari. Sunt specia cea mai probabilă să vă vadă ca pe o masă, iar fuga nu va face decât să le confirme suspiciunile. În plus, sunt mai rapizi decât dumneavoastră și mult mai buni la alergat pe zăpadă și gheață.
  • Acționați ca o amenințare. Ursul s-ar putea să-și dea seama de această tactică, mai ales dacă este înfometat, dar merită totuși încercat. Nu atrageți atenția asupra dumneavoastră dacă ursul nu vă vede sau pare dezinteresat, dar dacă se apropie, stați drept, vorbiți tare și acționați ca și cum ar trebui să se teamă de dumneavoastră.
  • Folosiți spray-ul pentru urși. Este cea mai bună șansă, deoarece nu vă puteți baza pe intimidarea unui urs polar, iar habitatul lor nu oferă multe locuri de ascunzătoare. Ca și în teritoriul urșilor grizzly, asigurați-vă că spray-ul este ușor de accesat și învățați cum să-l folosiți înainte de a pleca. (Dar nu lăsați vântul arctic puternic să vă spulbere norul protector — încercați să anticipați vântul înainte de a pulveriza.)
  • Nu renunțați. Din păcate, nici prefacerea morții, nici lupta nu funcționează la fel de bine împotriva urșilor polari ca împotriva rudelor lor mai mici. Adesea sunt mai interesați să vă mănânce decât să vă neutralizeze ca amenințare, așa că prefacerea morții le-ar putea face pur și simplu munca mai ușoară. Lupta este și ea destul de inutilă, dar dacă vă treziți rostogolindu-vă prin tundră cu un urs polar de 907 kilograme, nu prea aveți multe de pierdut. Ca și în cazul altor urși, încercați să-l răniți la nas sau la ochi și feriți-vă de acele labe mari și puternice. O singură lovitură poate ucide o persoană.

Dar despre alți urși?

Deși urșii negri, bruni și polari sunt cele mai cunoscute varietăți, există și mai multe alte tipuri de urși răspândite în lume, deși în număr mai mic și acoperind o suprafață mai redusă. Toți au blană de culoare închisă într-o anumită măsură, dar nu sunt strâns înrudiți cu urșii negri americani sau asiatici, sau unii cu alții. Mai jos este o scurtă privire asupra unora dintre urșii mai puțin cunoscuți ai planetei; fiecare are propriile particularități comportamentale, dar niciunul nu este considerat o amenințare serioasă pentru siguranța umană. Ca și în cazul tuturor urșilor, anticipați prezența lor când vă aflați pe teritoriul lor și evitați o întâlnire ori de câte ori este posibil.

Dacă sunteți atacat, urmați aceleași linii directoare generale ca pentru urșii enumerați mai sus.

  • Ursul leneș: Acoperit cu blană închisă la culoare și zburlită, urșii leneși locuiesc în pădurile și pajiștile subcontinentului indian, mai ales la altitudini joase. Se hrănesc în principal cu termite, dar ca omnivori, sunt cunoscuți și pentru faptul că se hrănesc cu ouă, cadavre și plante. Nu sunt deosebit de mari — cântărind între 45 și 136 kilograme — dar pot fi agresivi față de oameni. Specia este listată ca Vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).
  • Ursul cu ochelari: Micuțul și timidul urs cu ochelari este singurul membru supraviețuitor al subfamiliei sale taxonomice, Tremarctinae, și este, de asemenea, singura specie de urs indigenă Americii de Sud. Exploatează o gamă largă de habitate, inclusiv păduri tropicale, păduri de nori, stepe și deșerturi costiere, dar este concentrat în principal în munții împăduriți din Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela. Este listat ca Vulnerabil de către UICN.
  • Ursul soarelui: Fiind cea mai mică dintre toate speciile de urși, urșii soarelui sunt ușor de trecut cu vederea. Se strecoară noaptea prin pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, hrănindu-se în principal cu termite, furnici, larve de gândac, larve de albină și miere, precum și cu o mare varietate de fructe, în special smochine. Această reclusivitate ajută la reducerea conflictelor cu oamenii, dar urșii soarelui sunt încă amenințați de pierderea habitatului și dezvoltarea umană. UICN îi listează, de asemenea, ca specie Vulnerabilă.
  • Panda gigantic: În ciuda concepției greșite comune conform căreia pandaii giganți sunt înrudiți cu ratonii, aceștia sunt un tip de urs, singurul membru supraviețuitor al genului Ailuropoda. Peste 99% din dieta lor constă în 30 de specii de bambus, deși pot digera și carne. Această dietă majoritar vegetariană reduce probabilitatea de a ataca oameni, dar poate că principalul motiv pentru care atacurile sunt rare este faptul că pandaii giganți înșiși sunt rari. Trăiesc doar în câteva zone muntoase din centrul Chinei, dar programele de reproducere în captivitate vizează introducerea pandailor crescuți în captivitate în sălbăticie. Specia este listată ca Amenințată de către UICN.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top